След провала на вота на недоверие, БСП и ВМРО започват подписка с искане на референдум "за" или "против" АЕЦ „Белене”. За да се стигне до национално допитване, са нужни 500 хиляди подписа.

След като загуби подкрепата на Атака за вота, БСП намери съмишленик в лицето на ВМРО. И двете партии смятат, че България има интерес да развива ядрена енергетика, защото в противен случай ще трябва да внася ток.

Решението на правителството за спиране на "Белене" обслужва външни и вътрешни икономически интереси на собствениците на двата ТЕЦ-а, на собствениците на инсталациите на възобновяеми енергийни източници, които получават пазар на цени много много по-високи от цените на енергията от ядрената енергетика”, каза лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Красимир Каракачанов от своя страна коментира, че до спирането на последните два реактора на АЕЦ „Козлодуй”, чийто експлоатационен срок изтича съответно пред 2017-а и 2019 година, Турция щяла да построи пет атомни централи и това обяснявало позицията на ДПС.

Междувременно днес правителството обяви, че започва подготовката за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Договорът с руско-френския консорциум, който трябва да направи анализ на състоянието на двата блока вече е подписан.

Все още не е уточнено как ще бъде поставен въпросът в допитването, инициирано от социалистите и ВМРО - дали ще е само „за” или „против” АЕЦ „Белене” или ще бъде общ - за или против развитието на ядрената енергетика.

Процедурата по набиране на подписи ще продължи 3 месеца. 500 хиляди са нужни, за да бъде насрочен референдум без санкция на парламента.

Преди месец ВМРО внесе в парламента друга подписка с искане за референдум - "за" или "против" членството на Турция в Евросъюза. Тя обаче е подкрепена от 340 хиляди души и в този случай законът предвижда парламентът да реши да има ли не допитване до народа. До момента такова решение на Народното събрание няма.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови