БСП и ГЕРБ влязоха в спор за увеличението на пенсиите и честността на приетия вчера закон за повишение на доходите на най-бедните.

Според Георги Гьоков, представител на левицата, така пенсионерите се поставят в неравностойно положение, тъй като едни получават доходи независещи от осигурителния им принос. Все пак са подкрепили предложението, за да може да внесат и своя законопроект за преизчисляване на пенсиите, включващ 300 лв. минимална пенсия.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че БСП носят последствията от фалитите от правителствата на БСП – на Луканов, Виденов, Станишев, заради които „не можем да си позволим да вдигнем доходите на всички пенсионери колкото ни се иска”.

Гьоков добави, че само при тройната коалиция пенсиите са били повишени със 108%. Той даде пример за жена с 28 години стаж, която ще взима същите пари като друг пенсионер със стаж 15 години.

„Опитвате се да омаловажите постигнатото. 800 хил. пенсионери ще получат повишени доходи. От 1 юли ще се увеличат доходи и по швейцарското правило”, добави тя.

Повече от позициите им вижте във видеото