БСП и ГЕРБ в спор имаше ли гаф с представянето на България в надпреварата за ООН
Те се обединиха около тезата, че с избора на Антонио Гутереш е нарушено неписаното правило на географската ротация
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 2
    3
Гутереш, антонио гутереш, оон
Снимка: Reuters

БСП и ГЕРБ влязоха в спор имаше ли гаф при представянето на България в надпреварата за поста генерален секретар на ООН и смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева. В студиото на „Тази сутрин”  Валери Жаблянов от БСП заяви, че гафът е на лице, тъй като да имаш две кандидатури за половин година е провал само по себе си. Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, посочи, че смяната на кандидатурата е била логична, а от региона на Източна Европа не е имало толкова добра позиция.

Двамата се обединиха около тезата, че с избора на Антонио Гутереш е нарушено неписаното правило на географската ротация при страната, от която е генералния секретар.

Бойко Борисов: Няма да подам оставка, Ирина Бокова прояви нахалствоТой допълни, че подаването на оставка ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза

По думите не левия депутат ускореният избор на Антонио Гутереш е изненадало всички и това е международният аспект на гафа. Според него правителството е показало слабост, като не е отстоявало кандидатурата на Ирина Бокова, а ако премиерът Бойко Борисов наистина не е бил убеден в нея, то не е трябвало да я издига.

Кристалина Георгиева във „Фейсбук“: За мен беше чест, успех на Антониу Гутериш За съжаление, очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира, коментира тя

Според Ковачев ключово за решението на Съвета за сигурност на ООН се е оказало разделението изток-запад. Той посочи, че Георгиева е имала подкрепата на западните страни, но не на източните. „Гутереш показа че това разделение не съществува”, контрира Жаблянов. Той акцентира върху нарушените неписани принципи – да има географска ротация между хората, заемащи този пост. „Тук стои въпроса не толкова до качествата , а до това в състояние ли е световната дипломация да се придържа към принципи”, посочи той.

България направи максималното да успее кандидат от Източна Европа, допълни Ковачев и добави другия според него погазен принцип – генералният секретар да бъде жена.  „От втората световна война не е имало жена генерален секретар на ООН.”

Антониу Гутериш е най-вероятният нов генерален секретар на ООННикоя от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, не е гласувала срещу него

Жаблянов обвини Бойко Борисов в провала на кандидатурата и посочи, че той като „слаб премиер не разбира световните процеси.” Ковачев обясни, че не бива провала да се преписва на премира, а на факта, че в последния момент Русия е оттеглила ветото си от Гутереш, правейки го следващия генерален секретар. „Гутереш събра консенсус, България и Източна Европа се опитаха да спасят географската ротация, но не успяха.”

Повече от позициите на двамата депутати вижте във видеото:

  • 2
    3
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре