БСП и ДПС се регистрираха днес в Централната избирателна комисия за предстоящия местен вот.

БСП обяви, че иска да разшири броя си на избраните кметове в страната. В момента те имат 74 градоначалници. Надяваме се битката за доверието на българските граждани да бъде почтена, коректна и споровете да бъдат за политика, коментира пред журналисти Атанас Мерджанов, след като БСП внесе 10 000 подписа. 

Той посочи, че вече са утвърдени над 85 процента от кандидатите за кметове на общини на БСП и вероятно този процес ще приключи до края на следващата седмица.

Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че движението залага също на възможно най-много самостоятелни кандидатури - поне 40. Местан уточни, че на места е възможно взаимодействие с други партии, идейно близки до ДПС, но посочи, че партията ще издигне свои кандидати за кметове в много голяма част от общините.

Движението ще издигне и кандидат за кмет на столицата, но днес не обявиха неговото име.

Местан добави, че започват консултациите с местните организации от следващия понеделник и се надява този процес да завърши в рамките на седмица или десетина дни. Не сме партия, която налага кандидати за кметове с решение на председателя или на ЦОБ, коментира той.

Ще гласуваме за наши кандидати на първия тур, вторият тур е друга политическа реалност и решението ни ще зависи на първо място от качеството на кандидатите, дали те са кандидати на системни демократични партии, и от оценката на местните ни структури, отбеляза той.

Местан каза, че на влизане в ЦИК се е спънал с десния крак и колегите му са казали, че това е на късмет. ДПС обаче е партия, която на последно място ще разчита на късмета си, разчитаме основно на силната мотивация на избирателите ни и на огромния експертен потенциал, който партията натрупа в местното самоуправление в последните 25 години, посочи той.

Целта ни е минимум запазване на позициите с реална възможност за разширяване на позициите на ДПС в местната власт, коментира лидерът.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете