Парламентарните групи на БСП и АБВ събраха необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд по законопроекта за ратификация на дълга на стойност 16 млрд. лева. Това обяви в Народното събрание зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП, цитиран от БГНЕС.

За да бъде сезиран Конституционният съд бяха необходими 48 подписа, докато БСП разполага само с 39 народни представители. Доскоро единственият друг депутат, който бе подписал подписката бе независимият Велизар Енчев.

Въпреки заявката на лидера на АБВ Георги Първанов, че формацията му ще подкрепи тази подписка, дълго време това не беше факт, а двете парламентарни групи взаимно се обвиняваха по темата.

В близките дни ще има възможност подписката да се внесе в Конституционния съд, каза Стоилов. Според него въпросът е много сериозен, мотивите са подробни и според БСП искането трябва да се разгледа, а след това съдът да се произнесе по същество.

На въпрос какво се случва, ако подобно решение бъде отменено от Конституционния съд Стоилов коментира, че решението на съда ще действа за в бъдеще и тези пари, които не са изтеглени, няма да могат да бъдат емитирани като дълг.

Запитан дали подкрепата на АБВ е сигнал, че е възможно взаимодействие по места между двете формации на местните избори Стоилов посочи, че вероятно ще има допълнителни разговори между ръководителите на двете партии. "За нас беше важно да се види, че по такъв важен въпрос е възможно взаимодействие, след като става дума за национални интереси и за интересите на българските граждани", посочи Стоилов.

Предоставянето на възможност правителството да тегли външни заеми предизвика сериозно сътресение в управляващата коалиция. Изненадващо, АБВ, които дълго време бяха против мярката, в крайна сметка я подкрепиха заедно с ДПС, БДЦ, ГЕРБ и РБ. Лидерът на лявата формация Георги Първанов продължи да определя новия потенциален дълг като политическа грешка и подаде оставка. На конгрес по-късно той беше преизбран.