Нов частен проект за газопровод през България на име EUstream е получил одобрението на Европейската комисия, като той трябва да прекарва руски газ към Европа след края на договора между Москва и Киев за транзит на синьото гориво през Украйна през 2019 г. Това съобщи в студиото на „Лице в лице” Явор Куюмджиев от БСП.

Той отказа да съобщи кой стои зад новата тръба, като посочи, че проектът тепърва ще придобива публичност. Казаното от него име на газопровода съответства на това на словашкия газов оператор, но не е ясно дали двете имат общо. Куюмджиев подчерта, че „европейският поток” е реалност и спазва всички изисквания на ЕК.

Именно разминаването между исканото от „Газпром” и разпоредбите на Европейския съюз в крайна сметка блокираха реализацията на „Южен поток” (макар Куюмджиев и негови съпартийци да прокараха текстове, с които руската тръба да може да заобиколи част от европейското законодателство-б.р.). Неотдавна обаче Владимир Путин коментира, че може отново да се говори за съвместни енергийни проекти с България.

„Няма ги тези истерични крясъци срещу руския газ, хората са прагматици (…) Не можем да си построим тръба до САЩ. От нас зависи дали тази тръба ще тръгне от Варна или ще тръгне от турската граница. (…) Става въпрос за промяна в политиката на Брюксел, ясното разбиране, че след 2019 г. руски газ ще трябва да влиза в Европа”, каза бившият депутат.

Той посочи, че страната ни е изправена пред избор – дали ще купува директно от Москва, или ще трябва да плаща и „турска надценка”.

По отношение на цялостната ситуация в енергетиката, Явор Куюмджиев коментира, че способните хора в сектора са били прогонени. „В енергетиката през последните години влязоха хора, които нямат никаква представа как се управлява този сложен сектор”, допълни той.

По думите му до момента цялата система е вървяла по инерция, но вече е време за действия.

Куюмджиев защити изграждането на нови ядрени мощности, като заяви, че през следващите 10-ина години ще отпаднат централите на въглища, които произвеждат повече от половината въглища. В тази връзка той отбеляза, че ТЕЦ „Варна” вече се реже на скрап, а тецовете от студения резерв са с толкова остаряло оборудване, че само усилията на енергетиците са спомогнали за това те да заработят – при това, със закъснение.

Модерното бъдеще на енергетиката е АЕЦ и ВЕИ, категоричен беше Куюмджиев. По отношение на "Белене" той подчерта, че когато един обещаващ проект бъде спрян по средата, всичко инвестирано до момента се превръща в загуба.