БСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за споразумението между Турция и ЕС, ролята на България и защитата на националния интерес. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

"За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет", коментира Нинова.

Затова социалистите искат аргументите да се чуят в Народното събрание, а в КСНС да се изработи отговорна национална позиция.

„Кое наложи така рязко и еднолично без мандат нито от парламента, нито с решение на МС да се смени позицията на България, когато през март 2016 г. той заяви, че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия? Турция не изпълнява споразумението и премиерът се явява куриер и говорител на Ердоган“, подчерта Нинова.

Евродепутатът Илияна Йотова посочи, че от посещенията в Истанбул и Берлин е очаквала много повече, защото само след месец и половина в Европейския съвет България трябва да каже дали подкрепя отпадането на визите за турски граждани.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя отбеляза, че България трябва да каже и дали е за радикална промяна на Дъблинското споразумение, което задължава всеки мигрант или бежанец да остава в първата страна от ЕС, в която е влязъл. Йотова отбеляза, че проектът, който е представен в Европейския парламент, не предвижда отпадането на този текст, т.е. България ще продължи да бъде периферията на ЕС, задължена да приема всички онези, които стъпват на наша територия.

Йотова посочи, че след месец и половина България трябва да каже и дали Турция е сигурна държава. Ако България гласува против това Турция да бъде сигурна държава, особено след преврата там, това означава, че нито един нелегален мигрант не може да бъде върнат обратно на турска територия, отбеляза тя.

Ако признаваме, че Турция е сигурна държава, имаме необходимост от сериозна аргументация, защото това ще срещне съпротива от много европейски държави, добави евродепутатът, цитирана от БТА.

Йотова попита и какво е променило позицията на премиера за Шенген и след Берлинската среща се е оказало, че влизането в тази зона вече не ни е толкова изгодно.

Снимка: Ладислав Цветков

Заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Ангел Найденов отчете две непосредствени заплахи пред страната ни в момента - възможността за неконтролируемо нахлуване на бежанци и невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем. "Къде е проблемът? България и министър-председателят отдават превес на турската позиция", посочи той.

Според Йотова българското предложение е можело да бъде към всички гранични страни - Италия, Малта, Гърция, да бъдат извадени пред скоба като страни, които не трябва да участват в общото квотно разпределение на бежанци, да получат допълнително финансиране и експертна помощ и да отпадне текста за първа територия на влизане и задължително убежище в Дъблинското споразумение.

В отговор на нападките от пресцентъра на премиера припомниха думите му, че никога не си е поставял за цел да бъде медиатор и че не би пропуснал подобен разговор и с руския президент Владимир Путин, защото и неговата страна е участник в Сирия.