Броени часове остават да старта на 44-ия парламент. Очаква се начело на Народното събрание да застане Димитър Главчев. Тази вечер от ГЕРБ го номинираха за поста.

Утрешното заседание на парламента ще бъде открито по традиция от най-възрастния депутат - това е Тома Томов, а над 120 народни представители ще са абсолютни дебютанти.

В очакване на първия ден на парламента, очакването за ново правителство трябва да свърши около Гергьовден.

„Надявам се до 4 май да има правителство, тогава ще е приключил ретроградния Меркурий”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Тази седмица се очаква ГЕРБ и Обединените патриоти да обсъждат министерски постове.

По неофициална информация Патриотите могат да получат пет министерства. Лидерите на ВМРО и НФСБ може да оглавят военното и енергийното ведомство. Много от министрите от кабинета “Борисов 2” ще намерят място и в кабинета “Борисов 3” – Владислав Горанов, Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Лиляна Павлова.

Очаква се парламентарна комисия, а не специално създадено министерство да отговоря за председателството на страната ни на ЕС.

Засега бившия председател на парламента Цецка Цачева остава извън народното събрание. Изместиха я съпартийци заради преференцията.

От БСП свикаха депутатите си на „Позитано” 20, за да структурират парламентарната група и да предложат свой заместник-председател на парламента – Валери Жаблянов.

Обяви го и новият говорител на групата - журналистката Елена Йончева.

От ДПС също обявиха своята номинация за заместник на Главчев. Това е доктор Нигяр Джафер.