Две години и половина, след като падна от власт под давлението на мощни протести заради цените на тока, премиерът Бойко Борисов обвини недоволните граждани, че действията им са довели до 10 млрд. загуба и спрени еврофондове.

Той направи този коментар в Луковит в отговор на въпрос дали цените на тока ще се вдигнат и дали утрешните протести на бизнеса са основателни. Според Борисов, няма основание за поскъпване.

„Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска. С протести преди година и половина - две, доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове. Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2% събраните от контрабандистите са над 2.300 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години, е добре дошъл”, отсече премиерът.

Борисов размаха пръст на бизнеса: „Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената”.

Той подчерта, че КЕВР е независим регулатор, а освен това е постигнато много с промяната на Закона за енергетиката като общата цел е да се предотврати поскъпването на тока.