Премиерът Бойко Борисов е недоволен от работата на Агенция „Митници” и й дава една седмица, за да го убеди да не я слива с Националната агенция по приходите. Това става ясно от думи на министър-председателя по време на днешното заседание на Министерски съвет.

„Вече месеци полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите ми са повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното“, коментира Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът посочва още, че е възложил на вътрешния министър Румяна Бъчварова „кадрови и персонални промени навсякъде по границите”.

По думите му 25 години нищо не е направено за митниците, но "как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно".

"Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, , но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има!!! В рамките на десет години – по три пъти!", възмущава се Борисов по време на обсъждането на стратегията за съдебна реформа.

Той отделя особено внимание на пропуските в документооборота между българската и турската страни, като подчертава, че се налага нашите власти да получават сигналите за рискови тирове директно от валията на Одрин заради лошата работа на митничарите.

"За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение. В един буркан, Кунева, държат пломбите. Отиваш, взимаш от буркана пломба, пломбираш тук, след това го пресрещат по пътя, пломбират на друго място и излиза празен на Калотина", обяснява Борисов на Меглена Кунева.

"Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си…", в типичния си стил разсъждава на глас министър-председателят.

Обединяването на НАП и митниците беше залегнало в програмата на правителството, но е даже още по-стара идея – ДПС го предложи още през 2005 г. и върна темата за приходната мегаструктура на дневен ред по време на кабинета „Орешарски”.

По времето на първия мандат на Бойко Борисов пък имаше препоръка на Световната банка за сливането на двете ведомства.