Участта на уволнените митничари от „Капитан Андреево” очаква всеки, който пречи на събирането на приходи. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като днес стана ясно, че 21 митничари в Свиленград са били освободени от работа.

„Сигурно има защо. Гоним 1 милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава”, заяви премиерът пред журналисти при откриването на предприятие за обработка на зеленчуци в радомирското село Долна Диканя.

В заповедите на митничарите като мотив е записано, че се съкращават щатове. Според освободените обаче това е чистка, защото само преди два месеца се проведе конкурс за незаети 40 работни места.

Министър-председателят коментира също, че трябва да има човешко отношение към бежанците и за да бъде ограничен имигрантският поток, е необходимо да се изградят центрове в държавите, в които има конфликти.

„Но за да не се създадат демографски проблеми, да не се настройва Европа, ако щете и Америка, срещу тях, най-добре е да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там, където са, а когато, както Ренци (италианският премиер Матео Ренци – бел.ред.) каза, политиката с главно П реши тези кризи, да могат да се върнат по родните места. Това би трябвало да е крайната цел на помощта, която оказваме”, коментира той. 

При откриването на предприятието в Долна Диканя, инвестициите за което са на стойност 8 306 000 лв. и е реализирана по Програмата за развитие на селските райони, той посочи, че така разбира бизнеса – „да намериш ниша, да направиш проект, бизнес план и след това държавата да ти помогне, каза премиерът”.

Бойко Борисов посочи, че България вече е задала проектите по плана "Юнкер", чиято цел е да се подкрепят малките и средните предприятия, и са впрегнати силите на експертите за максимално усвояване на средствата по европейските програми.