На този етап няма да се купува нов правителствен самолет, въпреки двете аварии с колесника на фалкона, в който често пътуват премиер и министри. Това стана ясно от думите на самия Бойко Борисов в Габрово.

Припомняме, машината на „Авиоотряд 28” на два пъти през тази година се наложи да каца аварийно с министър-председателя на борда заради проблем с колесника. Въпреки изпращането на швейцарски специалисти за ремонт и диагностика на самолета, се заговори, че ще бъде купен друг.

„На който, каквото му е писано. Нали не си представяте да кажем, че ще купим нов самолет за властта, защото знам какво ще ни направите Вие. Поемаме риска и който иска да се качва. Не е отговорно като държава, но популизмът до такава степен е шестващ по нашите ширини, че дори не може и да ни мине през ума”, заяви днес Борисов.

Всеки гражданин – горски

Чрез информационната система, по електронен път, ще се въвеждат данните за дървесината – от кого, къде, как е отрязана, транспортирана и платена. Данните ще са свързани с Агенцията по горите, с НАП и митниците. А проверката е възможна от всеки - само с въвеждането на регистрационния номер на камиона, превозващ отсечени дърва. За разработката са похарчени 17 000 лева.

Системата ще бъде безвъзмездно предоставена от Габровското горско предприятие на Агенцията по горите. На територията на цялата страна ще заработи от 1 декември, обеща премиерът Бойко Борисов, който отблизо се запозна с нововъведението.

„Всеки гражданин през интернет, а вече особено неправителствените организации, гражданския сектор, всичките са царе в интернета, могат всеки камион, който срещнеш с трупи на улицата - спираш, проверяваш по номера и това ти излиза веднага на машината дали е законен или не. Звъниш на 112 или спираш при първия патрул полицейски, или се обаждаш в която искаш телевизия, радио и казваш „Еди-кой си камион кара незаконна дървесина”. През това време горските и полицията го задържат... Очакваме не само милиони да спестим, което е важно, но по-важното е, че контрабандата и най-вече незаконната сеч ще бъде предотвратена.”, обяви той.

Като си правите експерименти, така ще е

При посещението си в региона премиерът за пореден път обяви, че голям инфраструктурен проект е щял вече да бъде завършен, ако първият кабинет на ГЕРБ беше изкарал мандата си. В случая Бойко Борисов се скара на електората във връзка с пътен възел „Дядо Дянко” към тунела под Шипка.

„Две години бяха пропилени, заради това да ни направят на пук, промениха закона за предварителните учреждения и проектът спря. След като направим моста и всичко опре до тунела, ще направим и него. Въпросът е, че в Габрово и хората тук да знаят, че когато си правят експерименти, след това си понасят и пасивите. Повтарям, този тунел сега щеше да се строи, а тук мостът щеше да е готов преди две години”, посочи министър-председателят.