Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като „най-тежкото решение в живота си” да застане на премиерския пост за втори път. До това решение се стигна след дни на преговори между неговата партия и Реформаторския блок за бъдещо коалиционно управление на страната.

Във вторник бе обявена само структурата на бъдещия кабинет – премиер Бойко Борисов с трима вицепремиери и 18 министерства с 11 портфейла за ГЕРБ, 6 за РБ един за АБВ. В сряда, когато президентът ще връчи мандата на най-голямата политическа сила в 43-ия парламент – ГЕРБ, се очаква да бъде обявен официално и съставът на новото правителство.

„Днес взех най-тежкото решение в живота си. Съзнавам, че всички направихме огромни компромиси със себе си, но с ясното съзнание, че сме длъжни да направим необходимото, за да излезе България от кризата. Видях, че всички разбират с колко трудно начинание се захващаме. Обсъдихме различни варианти и заедно преценихме и плюсовете, и минусите за участието ни в Кабинет. Въпреки трудностите, се обединихме, че това е единственият шанс да опитаме да стабилизираме държавата”, написа Бойко Борисов във Фейсбук.

 

По-рано съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев подчерта, че отговорността за всички персонални предложения е на кандидата за министър-председател.

„Като цяло одобрихме това, което е договорено. Имаме някои забележки и желания за коментар, които няма да правим пред медиите, защото сме все пак на последната крачка от съставяне на правителство”, допълни Радан Кънев.