Аз съм „да има” и „Северен поток 2”, и газоразпределител в България – тази позиция ще защитавам и никой не може да ме упрекне сега. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Преди два дни се появи информация, че България, Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия са подписали писмо, с което се обявяват против разширяването на газопровода под Балтийско море, тъй като това би дестабилизирало допълнително Украйна. В писмото се настоява за по-сериозен дебат по отношение на проекта.

От думите на Борисов днес стана ясно, че не би подписал общ документ срещу „Северен поток 2”. Той подчерта, че е важно България да има достъп до различни източници на газ, а освен това остава възможността за газов хъб, който да се захранва от руски, втечнен и български газ.

„Аз знам какво е изгодно за България, а това е изгодно за България. Никой не може да ме убеди, че ако ние имаме още един източник на газ и излезе руска тръба на нашето крайбрежие край Варна... (това ще е неизгодно – б.р.)”, заяви Борисов.

Той засегна и темата с газовите връзки със съседните страни. Премиерът посочи, че интерконекторът с Гърция се е бавел по вина на Атина и заради археологическите разкопки по трасето на тръбата. Очакванията му са през декември да се подпише договор за тръбата.

По отношение на връзката с Румъния, Бойко Борисов директно обвини БСП: „По време на техния мандат Дунава я сплеска. Тоя газопровод, интерконектор го сплеска водата. Сега ние правим за 6 млн нов”. Отново през 2016 г. се очаква тръбата да работи.

За отношенията Русия - Турция

По отношение на сваления руски самолет на границата между Сирия и Турция, Борисов напомни случая от преди няколко месеца, когато Москва изпрати военнотранспортна машина през нашето въздушно пространство към арабската страна и властите ни взеха решение да я пуснат - което беше посрещнато с немалко критики.

„Може би сега дори тези, които ме атакуваха, разбират пред какви предизвикателства бяхме поставени и какво би било ако България беше свалила такъв самолет. Все пак Турция е много по-голяма и по-важна в международен аспект страна от България, какво щеше да бъде ако ние извозвахме убити летци от Черно море", каза премиерът.

Той специално благодари на Русия, че след скандала с прелитането през нашето въздушно пространство е прекратила провокациите.