„Имаме много да наваксваме в отношенията между двете страни”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалното си посещение в Саудитска Арабия. Той се срещна с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, престолонаследника Мохамед бин Салман, както и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр.

По време на срещата беше договорено откриването на българско посолство в Рияд.

Премиерът и кралят поставиха началото на политически диалог между двете страни, чиято цел е да развие отношенията между тях в области от стратегическа важност, както и да насърчи партньорство в различни сфери от взаимен интерес.

„Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения”, заяви крал Салман, посрещайки българският премиер.

Разговорите между двете страни и развитието на отношенията между тях ще бъдат още по-улеснени след откриването на българското посолство в Рияд. От саудитска страна заявиха, че ще съдействат за осъществяването на тази задача.

Снимка: Правителствена пресслужба

Борисов и крал Салман са обсъдили възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения между страните ни. Като перспективни сфери бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност.

В разговорите си премиерът и кралят са засегнали и темата за сигурността в региона на Залива, като Борисов е изразил подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави.