Санкции за мобилните оператори, финансова помощ за бедстващите кметства, награди за доброволците, помагали през последната седмица в Смолянско - това обеща премиерът Бойко Борисов, който се срещна с кметовете на затрупаните от сняг населени места в областите Кърджали и Смолян.

Изпълнителната и местната власт работят в синхрон за овладяване на бедствието. Това беше констатацията на кметовете, които участват в оперативния щаб, който министър-председателят свика в Смолян. Представителите на местната власт призоваха да не се политизира тежката ситуация и отбелязаха, че е важна реално свършената работа в подкрепа на хората по места.


На срещата бяха кметове от общините в Смоля и Кърджали, както и двамата областни управители. Присъстваха също така директорите на горските стопанства, представители на полицията, пожарната и БЧК. Кметовете докладваха за актуалната обстановка по места.


Министър Лиляна Павлова работи нон-стоп, заедно с представителите на местната власт, в населените места без ток, увери премиерът Бойко Борисов.

Девети ден десетки населени места в Смолянска област са без ток и телефонни връзки. Все още има блокирани населени места.

Бедстващи хора няма, но има такива, които са откъснати от света. Областният управител на Смолян Недялко Славов обяви, че бедственото положение на територията на цялата област остава в сила.

Премиерът обяви, че общините ще бъдат компенсирани за допълнителните разходи, които са направили. Доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата, ще получат по 10 кубика от падналите дървета. След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването.

„Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори“, увери Борисов.

Точно седмица, след като в област Смолян обявиха бедствено положение, ситуацията продължава да е тежка. В село Требище днес бяха изчистени последните метри от пътя до последните къщи, останали затрупани под преспите цяла седмица. Местните се надяват да пуснат тока още тази вечер.

Близо половината от сигналите за бедстващи хора се оказват фалшиви. В хижа Скалните мостове спасителен екип е преодолял паднали дървета и огромни преспи, само за да разбере, че хората, подали сигнала, отказват да бъдат изведени.

Днес бе пробит и пътя до село Мугла. Рано тази сутрин високопроходим автомобил закара хляб, хранителни продукти и лекарства.

Няма неизвозени хора в спешно състояние от бедстващите райони. Това каза междувременно пред журналисти в Пловдив министърът на здравеопазването Петър Москов. Ще бъдат направени списъци с хората, които са газили през преспите, за да помогнат на бедстващите, както и на нещата, които са свършени през последната една седмица, добави здравният министър.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите