Надявам се и съм убеден, че в петък на гласуването на Народното събрание ще бъдат приети трите основни важни неща, свързани със съдебната реформа. Това каза пред журналисти Бойко Борисов, предаде агенция „Фокус”.

Според него разделянето на Висшия съдебен съвет на две части е много правилна стъпка и за България, и за Брюксел. Премиерът поясни, че стратегията за съдебната реформа е приета с голямо мнозинство, след като е разговарял с лидерите на политическите партии.

„В понеделник и вторник ще намеря консенсус, убеден съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато е мотивирано, а каузата е в името на държавата и народа, те са изключително разбрани и диалогични хора”, каза още Борисов.

Премиерът сподели колко много се радва, че Реформаторският блок са разбрали, че с обиди и нападки не става.

Трите важни неща, за които говори Борисов, за разделянето на ВСС на две части – съдии и прокурори, мажоритарния избор на съдиите и прокурорите и усилването на ролята на съдебния инспектор. По думите му в петък те ще бъдат приети от НС още на първо четене.

Борисов изтъкна, че лично разговаря с всички свои колеги по въпросите на съдебната реформа. „Разбира се, говорил съм няколко пъти и с лидера на БСП Михаил Миков, ще го потърся официално в сряда, за да разговарям и с него, защото по тези три точни не би трябвало да имат проблем”, допълни още премиерът.