Общините представиха извънредните си разходи за бедствието на заседанието на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов пък награди спасителите от бедстващите райони.

34 милиона лева ще отдели държавата извънредно, за покриване на щетите от снежното бедствие. Близо 9 милиона отиват за най-засегнатите области - Смолян и Кърджали, стана ясно на "Дондуков" 1.

558 хиляди лева са отпуснати за участие в спасителните действия за оборудване и екипировка на пилотите от авиобаза „Крумово” .


„Събитията, които се случиха през март, обилните снеговалежи показаха, че е необходимо да се използват вертолетите на БА, оказа се обаче, че те нямат необходимото оборудване, поради което за в бъдеще, за да не се допускат такива неща, за да може ефективно да работят вертолетите на БА е необходимо определено екипиране”, смята премиерът.

„Вчера лично съм ги гледал с министър Ненчев и министър Бъчварова и съм ги направил по точки, да не им ги вземете, затова в решение на МС е описано като се от карабини, носилки, кошове, хендсфрита, 4 спасителни лодки. Всичко, което са искали, абсолютно по списък, общо са 34 позиции. Каски, облекла, неопрени, жилетки, за бременни, за под вода, за над вода”, добави той.

Суми като великденски козунак

„Понеже Горанов е в чужбина, работим по темата за обезщетенията на пострадалите райони с Кирил Ананиев, трябва да минем през комисиите за това, което сте дали като заявки. От мен зависи да го направя днес, да дадем една седмица срок за всичко, което имате като заявки и комисиите да го одобрят и веднага ще разплатя”, каза Борисов на кметовете на бедстващите райони.

„Защитавате си това, което има да се дава, малко сте ме засилили с цифрите, но затова комисията с това ще се занимава”, добави той.

От своя страна регионалният министър Лиляна Павлова обобщи заявките за финансова помощ от областите Смолян и Кърджали. „За област Смолян - за аварийно почистване на коритата в урбанизираните територии, което е изключително важно предвид снеготопенето, разходи за допълнително наемане на машини за поддържане и обезпечаване на доброволци, храна гориво и привлечени сили – заявената сума е 6 395 000 лв.”, обясни тя.

„За област Кърджали е 2 356 000 лв. и за АПИ, която е изпратила допълнително машини по републикански пътища, общински пътища, укрепване на свлачища, е 24 млн. лв.”, каза Павлова.

На това премиерът отвърна, че „Сумите набъбват като великденски козунак”. „От понеделник, вторник, сряда, до петък с милиони ми се вдигат разходите”, оплака се премиерът.

На правителственото заседание присъстваха кметовете на Кърджали, Смолян, Ардино и Кирково, както и областните управители на Смолян, Кърджали и Пазарджик.

Награди за особени заслуги при бедствията

МС прие и проект на решение за отпускане на парична награда за особени заслуги за проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг при оказване на спешна медицинска помощ на лица в бедстващи региони. С по 3 000 лв. са били наградени Филиз Абидин Ахмед, Гюлай Хамид и Дафинка Сейменова.

Министърът на здравеопазването Петър Москов благодари за решението. „Всички тези хора с риск за живота си в тази криза оказаха помощ. Вие знаете по-добре от мен, една от тях е носила километри наред едно бебе на ръце, другата часове пробивала, за да стигне до родилка. Третата колежка е правила през преспите назначения на малко дете”, отчете Москов.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите