Бойко Борисов ще участва в консултациите в петък между парламентарните сили, за да предложи предсрочни избори в средата на септември - вероятно на 14 септември. Това обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ, по-малко от седмица след като пространно разказваше как е бил излъган от останалите партийни лидери и няма да говори с тях.

Още по-скоро, вчера, той отново каза, че партията му няма да участва в консултации, защото освен дата на вота, която управляващите трябва да кажат, няма по какви други теми да разговаря с тях. Борисов отхвърли и варианта за широко коалиционно правителство в рамките на 42-то НС с участието на ГЕРБ.

Промяната от вчера до днес бившият премиер обясни с констатацията за катастрофа в държавата във всяка една сфера - здравеопазване, финанси, социална, икономика, „за да се умири държавата, за да се опитаме нещо да поправим”. Както и с това "да не бъде обвиняван в бягство от отговорност и опити за шикалкавене". „Иначе ще кажат: „Борисов се инати, Борисов проваля”. Знам им вече опорните точки какво ще напишат и какво ще кажат”, сподели той.

„Вместо държавата да катастрофира плавно, катастрофата се превърна в бедствие. Вчера, докато слушах този псевдопремиер Орешарски, ми се изправя косата за всяка седмица какво могат да направят. Той прави някакви сравнения между време, когато е бил той и пак е бил той. Ще отида, защото считам, че средата на септември могат да се проведат избори”, заяви Борисов.

Той отдели минути в коментар на качествата и квалификацията на настоящия премиер: „Той не може да чете, мен, доктора на науките, си позволяваха да ме обиждат. Този каза, че не може да чете, не е чел. Не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел. Той каза на КСНС: „Не съм го чел”. Не бил чел договора за „Южен поток”, не знаел има ли санкции. На БЕХ някаква организация, на АЕЦ „Козлодуй”, на един мъртвец, каквато е държавата, искат златното зъбче. На трупа искат да му дръпнат златния зъб, за да е изцяло труп. Наказателно преследване трябва за тези хора, защото това са щети, които са непоправими”.

Според него „тази агония, този един месец, трябва да се спести на държавата. Иначе могат да съборят още една банка и катастрофата да стане непоправима. Тя и сега е непоправима”.

Борисов посочи, че това е с един месец по-рано и хората вече ще са се прибрали от почивка. „Да се надяваме да има по-висока избирателна активност, за да може тези, които победят, да имат моралното право да застанат след това да направят реформите. Катастрофата е тотална навсякъде”, каза още Бойко Борисов.

На въпрос дали смята, че Станишев като лидер на ПЕС и евродепутат наистина може да защитава най-добре интересите на България, Борисов обясни, че тези неща се правят на съвсем различно ниво и призова да се замълчи за тази тема: „Решили са го, направили са го. Като им гледате физиономията на БСП какви са оклюмали...”.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство