Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата. Това каза пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов.

Той дойде в Народното събрание, след като ГЕРБ, ДПС, четирима депутати от БДЦ и независими прокараха промяна в пенсионния модел, след която гражданите ще избират дали вноските им за втора пенсия да остават в частните фондове или да се прехвърлят в НОИ (което е изборът по подразбиране).

„Искам тук пред вас да им кажа – с Кунева и Кънев бяхме заедно в Берлин и ако са имали нещо да ми кажат можеха да ми го кажат тогава”, подчерта Борисов.

„Никой по никакъв начин не задължава абсолютно никой да си тегли парите. Правото на избор – по-демократично от това няма. Кой насила кара някой да си премести парите? Никой. Младите работници на 18 години са доста умни хора. Ако някой си мисли, че те една година няма да си проверят къде да си сложат парите, много грешат", каза премиерът.

Той коментира, че на реформаторите „не им отива да ни пришиват с ДПС”: „Това, че са подкрепили едно решение, не значи нито коалиция, нито кафета. Аз бих могъл да кажа обратното: коалиция между БСП и реформаторите - честно ли е? Не”.

Премиерът си отвори вратичка за отстъпление. По думите му, ако РБ успеят да го убедят, че решението е рисково и авантюристично, то ще бъде вкарано отново и ще бъде прегласувано.

Да благодарим на ДПС

"Не им отива на колегите от останалите партии да ни пришиват с ДПС, защото благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали – плоският данък и предварителните отчуждения, аз щях да си подам оставката веднага", заяви Борисов.

„Това, което се искаше от мен за тези 15-20 дни, аз съм го направил. Върнах репутацията на държавата, милиарди влязоха в България, отворихме оперативните програми, поставихме жизненоважните енергийни проекти на масата на всички началници в Брюксел и Европа, дадохме коледни надбавки на пенсионерите и то над 50 млн. лева. Тази вечер над 3 млрд. лева вече изплатихме в КТБ. Оттук нататък, цялото ми уважение към моите колеги от РБ“, заяви Борисов.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа