Ще ремонтираме това, което се руши, въпреки, че тези неща са много. По този начин премиерът Бойко Борисов отговори в Рим на журналистически въпрос дали е обсъждал с министъра на отбраната плачевното състояние на 30-километровата ограда по границата с Турция. Министър-председателят уточни, че това не е работа на Николай Ненчев.

Припомняме, вчера стана ясно, че защитното съоръжение се нуждае от спешен ремонт, тъй като голяма част от него на практика е паднала заради силните ветрове през есента.

Оградата, чиято цел е да спира нелегалните имигранти, беше започната от правителството на Пламен Орешарски, като изграждането й не мина без скандали и съмнения за злоупотреби.

Български граничари са задържани при спецакция тази нощ по подозрения за контрабанда, съобщи от Рим премиерът. Засега МВР отказва подробности.

Днес Борисов предпочете да не влиза в конкретика по отношение на защитата на границата, като се концентрира върху значително по-любима своя тема – строителството.

„Обещал съм, че до 15 юли ще имат достатъчно добра магистрала до Пловдив”, обяви Борисов. Премиерът обясни, че ще има ремонти на всички места, които имат необходимост от това: „Аз всеки петък тръпна да видя какви са опашките, защото асфалта не се яде, ама виждате какво се случва всеки петък”.

Министър-председателят припомни и посещението си в Плиска. „Там е майката на българските църкви. Там за първи път е дошло християнството. Там е написана първата книга на кирилица. Знаете, че първите 500 хил. лв ги преведохме и сега археолозите да работят”, посочи Борисов.

Той анонсира и че 20 млн. лева са отделени за ремонта на храм-паметника „Свети Александър Невски”, чиито основи са били тежко компрометирани.

В Македония не говоря с (почти) никого

Премиерът Бойко Борисов не се е срещал с македонския си колега Никола Груевски, стана ясно днес.

„Всяко виждане – може да се изтълкува като вмешателство, да се ползва във вътрешнополитическата им битка, а аз не искам да се замесваме в този конфликт. Надявам се македонският народ да е мъдър, политиците да са му мъдри, да си проведат изборите така както в България и след това да се умирят в най-добрия смисъл на думата”, заяви Борисов.

Все пак, стана ясно, че той е провеждал телефонни разговори както с Груевски, така и с опозиционния лидер Зоран Заев.