Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи и на правосъдието да направят детайлна проверка по снощния инцидент край затворническото общежитие в Казичене, където беше убит Борис Борисов, известен като Боби Белята.

В обсъждане по случая на днешното правителствено заседание премиерът поиска да бъде изяснено какво е правело лицето на оградата на общежитието, с кого се е срещало, възможно ли е да няма видеонаблюдение по оградата. Това става ясно от стенограмата на днешното заседание на МС.

В далечната 2002 година Борисов използва култовата реплика на героя на Силвестър Сталоун – лейтенант Кобрети, по случай, свързан с Белята – „ние ги хващаме, те ги пускат”. Тогава Белята и Боян Харалампиев-Митничаря бяха задържани за взрив на автосервиз в центъра на столицата. Малко по-късно двамата обясниха следите от тротил по ръцете си с това, че са упражнявали бракониерски риболов, а съдът прие показанията им за достоверни и ги освободи под гаранция.

Днес Бойко Борисов си спомни случая така:

Понеже навремето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защото камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение, сиреч, ресорният заместник-министър по тази тема много обстоен доклад да направи и да се разясни.

Виждате колко съм деликатен и толерантен, само напомням, че това лице аз съм го арестувал навремето още. Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките…, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба. 15 години след това или 13 години, не си го спомням, защото тогава издадох една заповед да пазим водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки, където би могло някой с взрив да отива, което отнемаше целия ресурс на МВР. Така или иначе беше приета защитната теза, че са отивали на риба.

Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго…, но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки. Но тогава поне МВР си беше свършило работата, хванахме ги там, бягайки с всичко. Включително впоследствие си спомням това – докато вървяха арестите, казаха, че на още едно място има взрив за риби на езерото в Суходол, та ходихме да го разкопаем, намерихме, че има….

Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав. Сега ние трябва да говорим, че поредното убийство е станало. А беше задържан с всичко, както пише в литературата. Обаче иди докажи, че не е ходил за риба с този взрив.

С една дума, казвам го към двамата министри да изчистят всичко, да разберат защо е бил на оградата на затвора, с кого се е срещал и т. н. Максимално да се провери случаят и не е лошо да проверите и делата на това лице как са вървели във времето, как и колко е осъждан или неосъждан. Аз само помня колко ме беше яд тогава”.