Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира в Сливен протестите на работодателските организации и твърденията на техни представители, че новите цени на тока ще доведат до поскъпване на стоките.

"Защо не се вдигнаха тези всичките хора, когато взеха един милиард кредит и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Къде бяха тези всичките бизнесмени?”, попита Борисов. По думите му плащаме „тъпотата да правим експеримента Орешарски” и това, че Драгомир Стойнев е бил министър на икономиката.

Премиерът бе категоричен, че се работи денонощно, че има направен добър модел и поне хората няма да плащат за момента. „Милиарди от оперативните програми влизат в бизнеса”, заяви Борисов.

„Ще устискаме две-три години докато не си нормализираме и енергетиката – 25 години грабене не мога да го приема”, каза още Борисов.

По-рано днес работодателите поискаха мораториум на електроцентралите, които произвеждат преференциален ток и промяна на таксата „Задължение към обществото”, като заплашиха с нови протести.

Те поискаха и оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов, който, на свой ред, ги обвини, че защитават „брутално и безпардонно” корпоративни интереси.

Оправете я тая чиния

„Искам да има в ляво партия, която да може да ни се противопоставя”, каза Борисов в коментар на заявката, направена от социалистите в Бузлуджа за местните избори.

„Да не са правили ремонт на чинията, защото е забранена за влизане, доколкото знам? Ако беше, тази чиния на ГЕРБ – първото, което щяхме да направим с партийната субсидия, да си направим символа на партията. Не съм ги следил, пожелавам им големи успехи”, заяви министър-председателят.

По думите му по-силната конкуренция укрепва демокрацията и е хубаво, че омбудсманът в лицето на Мая Манолова ще е коректив на управляващите.

Относно самата процедура по избора, Борисов посочи: "Аз действително казах на колегите от ГЕРБ да гласуват по съвест. Миналия Косьо Пенчев ние го подкрепихме, ако сега имахме кандидат, той щеше да стане. (...) Много от моите депутати са си снимали "не"-то, за да не ги заподозират после".

На въпрос дали се задава пренареждане на парламентарната конфигурация, Борисов каза само: "Повече търпение и повече разум, на мен да не ми е приятно всеки ден да се съобразявам с претенции".

В цялото правителство сме се разбрали да не участваме в предизборните кампании, каза още Борисов. Целта - да се избегне "от едната страна Москов да дава линейки, а от другата Лили Павлова да прави асфалт".