Премиерът Бойко Борисов отправи апел към българските граждани да останат в страната за празниците и през отпуските си, за да подкрепят туризма. Специален призив за това той отправи към депутатите и министрите по време на парламентарния блиц контрол в сряда.

Министър-председателят препоръча на туристическият бранш да се постарае да върне българите по родните курорти, като „даде обслужване, цени и качество, което да не кара българите да пътуват с 500 км повече”.

Коментарът на премиера бе провокиран от прогнозите за 60% спад на руските туристи през 2015 г. на фона на икономическата криза в Русия.

„България не е направила каквото и да било, за да развали отношенията с руската страна. Ние сме членове на ЕС и НАТО и всички през годините сме подкрепяли това членство. Като страна-член ние подкрепяме правилата на ЕС”, коментира Бойко Борисов в отговор на критиките, че отливът на руски туристи е свързан с външната политика на страната и на Европейския съюз към Москва.

„Всеки ден слушаме, че това е проблем, но колко десетки хиляди български граждани напускат по празниците пунктовете ни за Гърция и Турция?”, попита премиерът.

„Туристическият бранш няма ли интерес да направи цени, обслужване и качество на храните, на алкохола, на всичко, което касае един туристически бранш, за да върне тези 50 000-60 000 автомобила по празниците, а да не говорим за летния сезон”, продължи още Борисов.

По думите му, ако се направи анкета с ползвателите на туристически услуги в България, Гърция и Турция, резултатите ще покажат, че при съседите е по-евтино, а обслужването - по-качествено. „Това не е ли първият приоритет на туристическия бранш”, попита Борисов.

„Молбата ни към туристическия бранш е да си поговорите – дава ли се фалшив алкохол, плащат ли се осигуровките на туристическите работниците, водят ли се така, както изисква законът, чистят ли се плажовете, поддържат ли се, какви са цените на чадърите, на шезлонгите, на атракциите, конкурентни ли са на тези в съседните държави”, посочи министър-председателят.

Кадърните хора и партийните уволнения

„Сигурно има някъде назначения, които не са най-добрите, когато се събираме, в ГЕРБ много силно се протестира за някои назначения, но това е коалицията”, коментира Бойко Борисов по отношение на кадровата политика на кабинета, която търпи остри критики от опозицията.

„В една действително сложна коалиция, в сложно време, не се управлява лесно и не се взимат лесно решения. Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, моля да ме информирате”, настоя той от парламентарната трибуна и подчерта, че всеки министър носи своята персонална отговорност за назначенията в своето ведомство.

„Прекрасно знаете, че министрите са тези, които пряко отговарят за своите министерства и назначенията, които се правят. Преди изборите не сме давали дори илюзия на хората, че с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще управляваме заедно. Аз многократно на министрите, не само от Реформаторския блок но и от АБВ и съответно ГЕРБ съм им казвал да бъдат внимателни там, където хората са професионалисти”, заяви той.

Между премиера и депутата от БСП Мая Манолова се оформи спор за уволненията и назначенията. „Вашите ГЕРБ-активисти, министри, не мирясват, докато не уволнят последния човек, назначен в последната една година. Уморихме се да броим уволненията”, заяви Манолова и предупреди, че е поканила в парламента уволнени хора - чистачка с образование по ядрена физика, жена с инвалидност, уволнена в Деня на инвалида, млада жена от Кюстендил с две висши образования, два езика. „Безобразие е по какъв безжалостен начин се отнасят днешните ръководители с обикновените хора”, обяви тя.

Бойко Борисов се ангажира лично ще провери как е възможно на жена с две висши образования в мандат на ГЕРБ да й намерят работа като чистачка. „Затова поемам ангажимент да ги вземе тези хора и ще проявя максимум разбиране за възстановяване или да бъдат назначени. Ще разговарям с Лукарски. Не случайно говоря много пъти за толерантността и това да бъдем и хора, и държавници, и политици. Когато ГЕРБ стана първа политическа сила, но остана в опозиция, десетки хора ми даваха заповеди как са уволнявани. Казах им, че ще ги върна на работа. Спрете се, защото аз съм спрял г-жо Манолова поне 300 назначения, които са ми предложили”, каза още Бойко Борисов.

Дипломатически изход за кризата в Украйна

България подкрепя тезата, че конфликтът в Украйна трябва да се разреши по дипломатичен начин, а не с оръжие, заяви премиерът Бойко Борисов. „За това ние сме били една от държавите, които са настоявали да не се изпраща оръжие към Украйна и да не се дава военна помощ”, обясни министър-председателят пред депутатите в парламента.

Той посочи, че наложените на Русия санкции имат негативни последици за всички държави в Европеиския съюз. „Не виждам начин, по който да се компенсира бизнесът и не виждам начина, по който може да направи България нещо различно от общата евроатлантическа позиция“, каза Борисов. Той припомни, че Европейският съвет взима решенията с мнозинство и го обясни така: „Това значи от 28 държави 28 ръчички трябва да се вдигнат от премиерите, президентите, канцлерите, които са на Европейския съвет”.

„Фактът, че се гласува с абсолютно мнозинство и всички ги спазват как бихте коментирали някои лидери на такива страни, които казват че са против санкциите, след като сме гласували в Брюксел 28 души. Спокойно мога в рамките на популизма да кажа, аз съм против санкциите, но аз съм вдигнал ръчичка, както всичките от тази група държави. Ето това е популизъм“, заяви Бойко Борисов.

„Аз като изляза от съвета, го казвам: „Да ние подкрепяме санкциите въпреки всичките тежести за България“, подчерта още министър-председателят.