Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било. Това заявява в интервю за вестник „Преса” премиерът Бойко Борисов по повод искането да бъдат отстранени председателят на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров зарадо скандала „Червеи”.

Запитан дали с тази си позиция не рискува стабилността на управлението, Борисов отговаря, че не харесва някой да го притиска или да му внушава. „Който има претенции, да дойде да ми ги каже. Аз имам позиция по този въпрос и съм я изразил”, уверява той.

Достатъчно компромиси съм направил за коалицията, за да не се отчете колко съм диалогичен. Нося пряка отговорност за тези хора. Виждате, че по разработката „Червеи” върви проверка, всичко ще стане ясно. Виновниците трябва да понесат отговорност, отбеляза Борисов.

„Искам да се напише с големи букви, че виновниците за тези скандали не са в службите, виновниците са Орешарски, Чобанов и Йовчев и политическите сили, които стоят зад тях”, подчертава министър-председателят.

Ако началникът на Лазаров го е карал да прави глупости, той ги в правил, защото е получил такива указания. Орешарски трябва да си понесе отговорност като премиер, той е прекият началник, те са изпълнители. Надявам се прокуратурата да извади всички виновни. Ако Лазаров е сгрешил, той сега се старае много, ще го сменя. Същото важи и за Писанчев, посочва премиерът

По думите му в доклада за ДАНС е посочено, че са се справили добре. Така че за всяко негово решение, аз трябва да имам мотиви. „Видяхте какво стана, след като посочих, че и съдия Владимира Янева трябва да носи съизмерима отговорност за СРС-тата по „Червеи”, ако се докаже, че тя има вина за незаконните разрешителни – веднага Съюзът на съдиите излезе в нейна защита”, заявява той и допълва, че я познава лично, но законът трябва да важи за всички.

Разчитам и на диалога по този въпрос, както стана и с пенсионната реформа. Въпросът не е в смяната на началниците. Разбирам изкушението на колегите да подменим кадрите в службите. Резките промени обаче ще разклатят тези служби, а това ще внесе недоверие и страх в обществото. Като нищо до 2-3 месеца ще имаме нов полицейски или шпионски скандал и отново ще влезем в стария цикъл на дестабилизация на държавата, коментира още Бойко Борисов.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"