Ако се стигне до предсрочни избори, съставянето на правителство ще е изключително трудно, предупреди премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Той отново заяви, че няма да го видят в управление с ДПС.

"Тези, които искат вот на недоверие или са против правителството -  БСП, ДПС, "Атака", ДСБ, искат да ни свалят - добре, свалят ни днес и утре те трябва да правят правителство. Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство, защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат, никой няма да им отвори, защото по финансово-икономически параметри ние сме постигнали максимума", изтъкна Борисов.

„Всеки който вади ножа да знае, че от нож се умира”, предупреди премиерът.

От името на правителството ще се борим за стабилност и ще я отстояваме. А ако има опити за дестабилизация, ще е опасно, защото следват и президентски избори и ще последва „война” докрай, трябва да се знае, че който вади нож, от нож и умира, отбеляза той.

Премиерът подчерта, че промените в законите за съдебната власт, за тероризма и останалите текстове за реформиране на съдебната система са приоритет за кабинета и ще бъдат разглеждани в кратки срокове.

Ако ние не си объркаме държавата, съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност, заяви още Борисов. Той прогнозира, че ръстът на икономиката през 2016-а ще бъде над 3%.

По думите му миналата година от фондовете са влезли близо 7 млрд лв. и тези пари сега ще работят за икономиката - ще се строи, ще се купуват машини, ще се наема работна ръка и тепърва в 2016-2017 г. фирмите ще започнат да произвеждат по-качествено и конкурентно. Затова съм убеден, че износът ще се увеличи, каза Борисов и отбеляза видимия ръст в строителството на промишлени сгради.

Президентът Росен Плевнелиев също обърна внимание на стабилността, но подчерта, че реформата в съдебната система е ключова в тази посока.

Необходими са неотложни реформи, отбеляза държавният глава.

Президентът коментира, че бизнес средата в България и в региона може да бъде и много по-добра. Той посочи, че всеки ден в България и в региона виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, между отговорния бизнес, изграден с мисъл за следващото поколение и сенчести структури, които са изградени с помощта на зависимости и задкулисие. По думите му това е сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще.

Най-голямото предизвикателство в ЕС в момента остава бежанската криза, заяви комисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан на срещата.

Той информира, че към момента са разселени над 60 млн. души и то по консервативни данни, като около 20 милиона от тях се намират по физическите граници на ЕС. Това по думите на еврокомисаря е глобално предизвикателство, което поставя на изпитание ЕС.

Еврокомисарят заяви, че мащабът на изпитанието е такъв, че нито една страна не би могла да се справи сама и ЕС трябва да работи като единна държава, за да се пребори и разреши този проблем.

Давам си сметка, че бавното вземане на решения на ЕС се отразява недобре на региона и отправям призив към всички европейски лидери за взимане на необходимите решения. Укрепването на външните граници вече трябваше да е факт, а не все още да говорим за него, нямаме време за губене, времето за действия отдавна е настъпило, настъпило е и времето да проявим лидерски качества, заяви Хан.