Депутати от ГЕРБ предупредиха, че кабинетът „Орешарски” не контролира текущите си разходи, и изразиха притеснение за състоянието на държавната хазна, а лидерът Бойко Борисов предрече финансова катастрофа за страната, ако това правителство остане на власт.

На пресконференция в партийната централа в неделя народният представител Менда Стоянова обяви, че данните на Министерството на финансите за отчета към края на 2013 г. не кореспондират със заявените от правителството мерки за капиталови разходи, за увеличаване на инвестициите, за т.нар. реиндустриализация.

„Ако погледнем изпълнението на консолидираната фискална програма за 2013 г., ще видим 1,4 млрд. лв. неизпълнение на приходите и 480 млн. лв. по-малко данъчни приходи. Това означава една много лоша тенденция за приходите за 2014 г.”, обясни Стоянова.

„С тревога констатираме цифри, които досега не бяха споменавани. Забелязва се тенденция за неизпълнение на приходната част и на капиталовите разходи”, констатира тя и подчерта, че по план правителството трябва да събере 2 млрд. лв. повече приходи от предходната година. „Това няма как да стане и поради това най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета”, посочи Стоянова, която оглавяваше бюджетната комисия в предишния парламент.

„2010 г., 2011 г., 2012 г. - всяка година с около 300 млн. лв. растяха приходите от акциз. 2013 г. няма никакъв ръст на приходите от акциз. Това, което не е влязло в бюджета, е влязло в джобовете на някой друг”, коментира бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов.

„И сега има половин милиард лева минус, така както Орешарски ми остави държавата през 2009 г. Приходните агенции не са събрали близо 500 млн. лв. при актуализирания бюджет. Това е абсолютна катастрофа", заяви Борисов.

Той допълни, че ако правителството остане на власт, Бюджет 2014 няма да издържи, а през 2015 г. „държавата ще катастрофира”.

Според него правителството тухла по тухла разгражда държавата и бута построеното от ГЕРБ. „Ние градихме България и това никой не може да ми го вземе”, каза Борисов.

За него е все едно как ще завърши драмата в БСП. „При предсрочни избори АВБ и БСП ще се коалират и нищо няма да се промени”, прогнозира Борисов.

И според бившия директор на НАП Красимир Стефанов приходите, заложени в бюджета за 2014 г. няма как да бъдат изпълнени. „Става въпрос за нереално планиране, не може приходите от корпоративен данък да нараснат с 300 млн. лв.”, отбеляза Стефанов.

„Откакто това правителство дойде на власт приходните агенции се занимават само с политически поръчки и политически интриги. Откакто това правителство управлява в НАП, няма дирекция, която да се занимава с ДДС измами", коментира още бившият директор на приходната агенция.