Сливането на НАП и Агенция „Митници”, за което се говори от години и което бе част от управленската програма, поне на този етап няма да се случи.

Две седмици, след като премиерът Борисов заплаши митничарите, че ще се влеят в приходната агенция заради незадоволителни резултати, на днешното правителствено заседание той обяви, че се отказва от идеята си заради подобрената събираемост на агенцията – макар и по данни, които включват и периода, през който я критикуваше.

„В тоя ред на мисли, понеже преди две седмици заплаших НАП и „Митници“ да ги сливаме, „Митниците“ са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим”, казва премиерът според стенограмата, предоставена от правителствения пресцентър.

Финансовият министър Владислав Горанов уточнява, че цитираното от премиера до 15 април и е месечното превишение спрямо същия период от 2014 г.: „А иначе повечето приходи в „Митници“ се измерват в порядъка на стотици милиони, мисля, че някъде около 115 милиона повече приходи има изпълнени спрямо същия период на миналата година”.

Премиерът обаче упорито смята, че изказването му е довело до конкретни резултати: „Въпреки всичко, постреснаха се, работят по-добре. Там правим доста неща - няма да ги огласяваме публично. Няма да го коментирам повече, но затова съм им дал шанса да се докажат, защото едно сливане, една подобна реформа е време, средства, стрес, ако щете”.

Според експерти, сливането на НАП и митниците, макар и препоръчвано от Световната банка, крие рискове, ако се направи прибързано. Основното притеснение е да не се стигне до ситуация, в която и двете администрации не работят, тъй като това би довело до срив в приходите.