След шумно подадената оставка на Веселин Вучков, премиерът номинира днес вицепремиера Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър. Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС ще бъдат сменени.

В парламента Бойко Борисов изтълкува оставката на Вучков като натиск. Един от аргументите на премиера за номинацията, е че тя ще гарантира спокойствие и, "милиционерски номера няма да минават повече".

Бойко Борисов беше недоволен, че Веселин Вучков е хвърлил оставката си точно при посещението на шефа на ФБР и така вниманието на медиите се отклонило.

Днес вечерта "Протестна мрежа" организира протест в подкрепа на Вучков. 200-300 души се събраха на пл."Независимост", като някои от тях изразиха съмнения, че Румяна Бъчварова ще се справи с провеждането на реформите в МВР и тя ще бъде само фасада за задкулисието.

Чуха се и призиви за оставка.

Първи реакции

Ако вчера ГЕРБ и Реформаторския блок помолиха Вучков да остане, то днес мислят, че Бъчварова е много добър вариант.    

За да се избегнат съмнения за задкулисни обвързаности, Борисов поиска главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев също да си тръгнат.

„В сегашното положение в държавата нито има свещени крави, нито имена, нито личности, които могат да застрашават стабилността. Въпросът е кой управлява държавата? Кой управлява Борисов? Всеки, който ме познава знае, че съм неуправляем. Това е истината”, подчерта премиерът.

Той критикува липсата на дисциплина в коалицията, защото така давали повод да им пришиват ДПС към ГЕРБ: „Що за нахалство е това да ми го слагате като брошка, а ДПС да излиза като някакъв задкулисен играч, който ме крепи и едва ли не може да ме манипулира. Откъде накъде?”

„Трябва затягане на дисциплината, време беше някой да го каже на висок глас”, каза и Радан Кънев от РБ.

Номинацията на Бъчварова, хем изненада, хем зарадва партньорите в управлението.

Одобрявате ли Румяна Бъчварова за вътрешен министър?

„Аз винаги съм считал, че за Българското МВР е разумно министър жена. Жените имат качествата да успокояват нещата и да работят”, посочи ген. Атанас Атанасов.

От преговарящ до силов министър

Борисов обяви, че е мислил 5 секунди преди да подпише оставката на Веселин Вучков, а късно вчера Румяна Бъчварова е мислела за номинацията. Тя е в най-близкото обкръжение на Бойко Борисов отдавна. Бъчварова го съветваше по политически въпроси, а после стана и началник на кабинета му в първия мандат.

Бъдещият министър на вътрешните работи е социолог по образование. Преди да влезе в политиката агенцията й изследваше какви са нагласите на електората.

Бъчварова за първи път се кандидатира за депутат от ГЕРБ на последните парламентарни избори, но директно влезе в правителството като вицепремиер.

Преди това тя води тежките преговори с Реформаторите, Патриотичния фронт и АБВ за парламентарна подкрепа.

Майка на две деца, дъщеря на журналист, Румяна Бъчварова ще бъде втората жена министър на вътрешните работи в най-новата ни история след назначената от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство Петя Първанова.

След номинацията Бъчварова запази мълчание пред медиите.

Оставката на Вучков и назначението на Бъчварова ще бъдат гласувани следващата седмица.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)