Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев, научи bTV. Борисов е говорил с партиите от Реформаторския блок поотделно и очаква до края на деня оставката на Танев.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата.

За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа", отбелязва министър-председателят в официално съобщение, изпратено от пресцентъра на Министерския съвет.

Мотивите бяха споделени и в официалния профил на Бойко Борисов във Фейсбук:

 

Днес поисках оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип. Заради системно проявяващите ...

Публикувахте от Boyko Borissov в 28 януари 2016 г.

Работата на министъра на образованието беше силно критикувана през последните дни заради новите учебни програми.

Още в края на миналата година обаче стана ясно, че в Реформаторския блок се обсъжда оттегляне на доверието от Танев, който е от квотата на реформаторите.

„Това е решение на премиера – той ме слага, той ме маха. За мен е важно коалицията да бъде стабилна”, беше първият коментар на министър Танев.

Той е научил от медиите, че премиерът му иска оставката. Танев обяви това във включване по телефона в предаването „Лице в лице”. Той уточни също, че няколко пъти е искал среща с Борисов, за да обсъдят няколко проекта, но такива срещи не са се състояли.

На критиките за термина „османско присъствие” в новите учебни програми Танев отговори, че от пет години се чака гилдията от историци да се произнесе по този въпрос.

Той смята, че скандалът от последните дни е режисиран. Не знае кой е режисьорът и подозира, че не е един.

По-рано днес заради скандали около новите учебни програми от Патриотичния фронт поискаха оставките на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, на началника на кабинета на просветния министър Мюйессер Солак и на директора на Дирекция „Образователни програми” Евгения Костадинова.