Дясноцентристката партия на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ спечели с малка преднина предсрочните парламентарни избори в България. Политическите вълнения в страната обаче може да продължат, защото близките резултати ще затруднят сформирането на коалиционно правителство. Това е анализът на европейският портал EU Observer на фона на резултатите на ЦИК при преброени 70% от бюлетините, цитиран от БГНЕС.

Резултатите вероятно няма да доведат до стабилно правителство, тъй като нито ГЕРБ, нито БСП имат достатъчно места в парламента, за да управляват самостоятелно, а същевременно и двете изключват възможността да управляват заедно, очертават политическата безизходица отбелязват от европейската пресслужба. Данните, върху които е изготвен анализа са за 31,4% преднина на партията на Борисов ГЕРБ и 27,3% на Българската социалистическа партия (БСП) при ниска избирателна активност от 53,5%.

Лидерите на другите две партии, които преминават бариерата за влизане в парламента, също отказват да влязат в коалиция с ГЕРБ, обвинявайки партията в корупция и измами. На фона на тези изказвания личи, че Борисов може да не стане част от следващото българско правителство и вероятно ще бъде в опозиция, пише европейското издание.

В анализа се цитира лидера на социалистите Сергей Станишев, който снощи призова бившия премиер да откаже мандата за сформиране на правителство и да го даде на БСП. Ако бъде сформиран кабинет, за премиер ще бъде сложен финансовия експерт и бивш министър на финансите Пламен Орешарски, наричан "българския Марио Монти". Очакванията са той "да донесе стабилност, икономически растеж, високи доходи, нормална бизнес среда". Обобщаването на изборната нощ включва й липсата на пресконференция от страна на ГЕРБ.

Изборите на 12 май бяха насрочени, след като Борисов подаде оставка през февруари заради седмици на масови протести и трайно обществено недоволство в страната срещу бедността, корупцията и политическата система. България е най-бедната държава-членка на ЕС, а безработицата е 12%. От тогава България се управляваше от служебен кабинет на премиера Марин Райков, чиято основна задача беше да осигури гладка организация на предсрочните избори, припомня EU Observer.

Предизборната кампания обаче протече на фона на скандали и твърдения за измами, а самият изборен ден беше белязан от множество сигнали за нередности, купуване на гласове и контролирано гласуване, отбелязва изданието.

Междувременно същински политически дебат по икономически и социални проблеми и политики на практика нямаше.

В предварителен доклад, публикуван на 2 май, международни наблюдатели отбелязаха, че "използването на националистически, на моменти подстрекателски език, твърденията за купуване на гласове и твърденията за подслушване на публични фигури, извършвано от министерството на вътрешните работи, характеризираха дискурса на предизборната кампания".

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС