Седмица, след като беше наръсен с обявена за чудотворна вода от кладенец в Голямата базилика на Плиска и след като национален всекидневник обяви, че заедно с конкретна разпространителска мрежа ще раздаде на читателите си флаконче от течността, премиерът Бойко Борисов забрани разкопките в старата ни столица да се комерсиализират.

„За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и до там ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект”, обявява той в края на днешното правителствено заседание.

Министър-председателят се разпорежда: „Ивелина Василева и Министерство на здравеопазването блокирате всичко и се водят само археологични разкопки”.

По думите му целта е да бъдат извадени на показ руините на базиликата и двата й кладенеца без от това да има конкретно облагодетелствани. „Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено”, коментира Борисов.

Той не пропуска да напомни, че Плиска е „само на 40 км магистрала” от курорти като Слънчев бряг и Варна.

„Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля – да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете. Спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти”, казва Борисов.