Решението военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" да влезе в списъка на ЕС на терористичните организации бе скорострелно приветствано от ГЕРБ. Минути след като новината бе обявена неофициално, от пресцентъра на партията запознаха медиите с мнението на лидера си по въпроса.

От цитираните думи на Бойко Борисов става ясно, че Европа едновременно е солидарна с България и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм. Бившият премиер, по времето на когото бе извършен атентатът в Бургас, благодари и на всички, направили така, че „в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес”.

„Решението на ЕС да включи военното крило на "Хизбулла" в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм. Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес", казва Борисов, цитиран от пресцентъра си.

По-надолу се припомня за атентата на летището в Сарафово, при който загинаха един българин и петима израелски туристи. За Израел и САЩ не бе необходимо много време да посочат като отговорна за атаката именно „Хизбулла”. България обаче изчака предпазливо до февруари 2013 година, когато правителството на ГЕРБ обяви, че разполага с достатъчно доказателства за това заключение.

Миналата седмица настоящият вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че има нова информация по разследването, без да конкретизира. „Няма съмнение по това кой е извършителят, не е ясно само самоличността”, допълни той.

От пресцентъра на ГЕРБ цитират и бившия външен министър Николай Младенов: „Днес ЕС изпрати ясно и категорично послание към всички компоненти на ливанското общество – ние ще продължим да работим с всички партии, които участват в легитимния политически процес, ще подкрепяме националния диалог и институциите на Ливан, но ще бъдем безкомпромисни спрямо тероризма и насилие във всяка негова форма".

“Приветствам това решение, което е плод на съвместните усилия на държавите членки на ЕС и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите. То се основава и на задълбочения анализ на голям обем информация за дейността на хора, свързани с терористична дейност на територията на ЕС”. Това се казва в изявлението на президента, разпространено от пресцентъра на държавния глава.

„Нека никой да не подценява решимостта на Европейския съюз да защити сигурността на своите граждани и на пребиваващите на територията му. Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия. Днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната”, се казва още в позицията на Росен Плевнелиев.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти