Срещата на Бойко Борисов с Цветан Василев преди затварянето на КТБ не е била криминална и се е провела в гаража на къщата на премиера в Банкя. Това обяви самият Борисов, след като даде показания по делото на Кирчо Киров.

Срещата е била по желание на Цветан Василев, за да се извини на Борисов. „Казах му, не виждам тема за разговор, защото твоите башибузуци, ордите на Бареков всяка сутрин пред дома ми, разболяха детето ми! Нямаше телевизия, в която да мога да отида без да я обкръжат - с вашите пари”, допълни той.

„Всяка сутрин стотица платени, които ги показвах, че са платени, ми обграждаха къщата. И ми създадоха такъв стрес на детето, че само до преди седмица беше на най-силните хапчета”, посочи Борисов.

При искането на коментар от журналистите за интервюто на Цветан Василев и за КТБ премиерът започна с думите: „Аз понеже имам големи гърди, мен само за кърменето в мола никой не ме е питал”.

След това той обясни, че КТБ е съсипана от Пламен Орешарски и финансовия му министър Петър Чобанов.

„Тази банка е спасявана веднъж от Сергей Станишев и Орешарски през 2008 г. Дори Дянков излезе и го каза тогава, за малко да го осъдят, защото няма право да го казва.  И правилно са постъпили! Но сега Орешарски и Чобанов са двамата виновници за съсипването на банката”, подчерта министър-председателят.

Експериемър не беше открит за коментар. Финсовият му министър пък отрече парите на държавата да са изтелени рязко от банката - това ставало плавно за година. „При изтеглени над 1 млрд. лв. в дните на атаката, съгласете се, че тези пари няма как да се окажат фатални”, заяви Петър Чобанов.

На въпрос на bTV дали Иван Искров е третият виновен, Борисов отговори: „Той е виновен за много неща и се надявам най-накрая през май месец да имаме нов началник на централната банка”.

„Той казва: „Аз съм се срещал с тримата лидери на партии, управляващи тогава. Но на 6-ти юни съм се срещал с Бойко Борисов. Аз съм бил в опозиция тогава! И криминалните обстоятелства са моята къща! Кое е криминално, бе, г-н Василев? Аз насила ли ви доведох в моя дом”, пита Борисов.

„Влезе с колата в гаража. Това е криминалният случай! И няма да ми повярвате, но аз се заклевам - той дойде да ми се извини. Дойде да ми се извини за това, което са ми причинили с Бареков, ТV7 и цялата тази пасмина, която ме беше обградила една година и нещо”, продължи Борисов.

Така премиерът напомни за серията протести пред дома му в Банкя. Николай Бареков нарече това заговор срещу него и партията му. „И вие разбирате една година по-късно за срещите на Василев с целия политически елит на страната. Аз само ви казвам факти. КОЙ е ясно. КОЙ са всички тези”, заяви, от своя страна, Николай Бареков.

Бойко Борисов каза, че кани Цветан Василев да се върне в държавата, за да бъде разпитан, и е готов да му осигури охрана и дори да го посрещне на границата, за да се приключи с този случай.

„Ние не искаме да вземем на никого нищо. Искаме парите, които фондът е дал за подпомагане, парите на заем, които бюджетът е дал. Да се прибере цялото имущество на КТБ, след това да се продаде и да се запълнят тези дупки. Нито искам на някой да го взимат, нито да го дават. Да си дойде в държавата, да се продаде на търг, да си получи държавата парите”, каза още той.

На питане за писмото на Пиер Луврие - посочил се за собственик на LIC33 – люксембургският холдинг, който твърди, че е придобил мажоритарния пакет в БТК и още 5 компании, свързвани с Василев, Борисов обясни, че се е срещал с много и всякакви хора, включително няколко магове.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”