Категорично няма да приема в преговорите коалиция „анти” някоя партия, защото това би могло да създаде огромен етнически проблем. Това написа в профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в края на четвъртия ден на преговори за бъдещото управление на страната.

„Ние от ГЕРБ винаги сме били крепители, стожери на етническата толерантност и в никакъв случай няма да позволим да се насаждат ксенофобски настроения”, подчерта Борисов след днешните преговори с Патриотичния фронт. По думите му да не поканиш една партия в управлението е едно, но да сформираш коалиция „анти” е друго.

„Ние 1 година изпитахме какво е да се сформира коалиция анти-ГЕРБ и това не доведе до нищо добро. Искаме коалиция за общо управление и стабилност, но коалиция анти друга партия – никога”, написа лидерът на ГЕРБ.

 

По думите му партиите трябва да се обединяват за конструктивно и стабилно управление. „Тогава, убеден съм, никой няма да се срамува от българските политици”, коментира още той в социалната мрежа.

Според него през последните дни всички партии имат желание за ново отношение към политиката – „отношение на отговорност към избирателите”. „Това показва, че всички полагаме усилия да постигнем стабилност в управлението”, заяви той.

Борисов написа, че оценява високо отговорността, с която Патриотичният фронт са подходили в разговорите с ГЕРБ. „Ако от речника ни излезе думата „анти” някоя партия и остане „неприемлив” политически опонент и това се установи като трайна практика, сигурен съм, че България ще се измъкне от кризата”, написа още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че партията има разбирателство както с Патриотичния фронт, така и с другите партии, „но имаме и трудно преодолими въпроси”. „Затова ще извървим докрай пътя на консултациите. Разбира се, трябва да видим и дали ще има математическо мнозинство, защото дори заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, мнозинството пак ще е крехко”, заключва той.