Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов на партиен форум.

Северната ни съседка през последните няколко години арестува – и осъди, голям брой политици и високопоставени чиновници за корупция.

„Като казват - вижте в Румъния какво правят, в България това го правим - колко министри бяха арестувани, влачени, премиери, дори. После се оказва, че всички са най-чисти. (...) България е минала през това, на нас сега ни трябва малко спокойствие”, коментира премиерът.

Според Борисов, огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика, която генерира корупция. Премиерът заяви, че в сивата икономика се генерират между 1.5-2 милиарда лева: "Това убива родното производство, като вкарват китайско месо".

Според Борисов, сериозни затруднения създава мудната съдебна система, а освен това "бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели".

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии…", каза премиерът.

Над 820 млн. лева за тези три месеца са приходите в държавата, посочи той. Към март месец имаме 145 млн. лева излишък в бюджета Това няма да го спираме. Надявам се към края на годината да минем 1 млрд. 200-300 млн. лева", заяви той и допълни, че с парите ще се пълнят дупки в бюджета.

Той обеща защита за родните производители и по-големи приходи, и прогнозира, че дефицитът ще бъде 2.8%