Не е само Гърция и ние имаме проблеми, които искаме Европа да чуе. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„Не Гърция е най-бедна в ЕС, а Северна България и ако има тема за този съвет по-добре да е тази, отколкото да се занимаваме всеки ден с проблема на Гърция”, заяви премиерът във връзка с кохезионната политика на ЕС.

Той допълни, че националните телевизии всеки ден пускат репортажи за хората в Гърция, които живеели по-добре от българите. „И ние пак ще хабим време да се занимаваме с тях. Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят, не са само те”, посочи премиерът.

Той се обяви категорично против всякакви отлагания и компромиси. По думите му новите членки на еврозоната ще бъдат ощетени, ако се наложи да плащат за спасяването на по-богатата от тях Гърция.

Премиерът даде задочен съвет на колегата си Алексис Ципрас: „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 милиарда има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен”.

Борисов обяви, че е направено всичко необходимо клоновете на гръцките банки у нас да не създават напрежение, „макар че когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно”.

„Ние сме свикнали - колко години бивша Югославия се разпада на едната ни граница. Сега на другата - Черно море, Крим, Украйна и война”, добави той.

Камерън идва у нас

Преди заседанието на Европейския съвет Бойко Борисов се срещна с британския си колега Дейвид Камерън. Според правителствената пресслужба, двамата са обсъдили миграцията, енергетиката и ситуацията в Гърция.

„Ние държим на силно Обединено кралство в рамките на силен Европейски съюз“, заяви Борисов. По време на разговора е станало ясно, че България може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки.

Българският министър-председател каза още, че е поискал от Камерън съдействие по линия на справянето с миграционния натиск и влизането в Шенген.

През ноември британският премиер ще посети София.