Премиерът Бойко Борисов е дал задача на правосъдния министър по разработката „Червеи”, която занимава обществото през последната седмица. Министър-председателят е възложил на Христо Иванов да внесе за разглеждане във Висшия съдебен съвет констатациите от доклада по операцията. Вътрешният министър Веселин Вучков пък призовава да се търси какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР, а не подслушвани ли са протестиращи. Това става ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерски съвет.

Само преди два дни Борисов определи докладите на МВР като „далеч по-притеснителни” от изнесената в публичното пространство информация. Днес обаче председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов обяви, че данните от разработката, са изчистени в ДАНС, а премиерът е бил подведен.

Днес той встъпва в темата с хумор: „Правосъдният министър и Вучков, с какво бихте запознали колегите от т. нар. дело „Червеи”, че в последствие ще ви питам и за „Кадаиф”, шегувам се”. След това преминава към разяснение на ситуацията и раздаване на задачи. Според него е наложително ВСС като независим орган да разгледа темата с издаването на съдийски разрешения за използването на СРС:

„Ние сме свикнали като кажем „има съдийско разрешение” да го приемаме, че това е постулат, сиреч всичко е законно и вярно. Хубавото в ситуацията сега е, че Бюрото за контрол на разузнавателните…, за СРС, както е прието граждански да се нарича, което се оглавява от Бойко Рашков, е направено от предишното правителство, предишния парламент. С една дума, може да се приемат неговите решения за абсолютно не само неутрални от наша страна, като управление, а най-малко могат да ни заподозрат във влияние, защото там по квотен принцип бяха избрани от БСП, ДПС, „Атака” и т. н. В случая, Бюрото е направило проверка и е констатирало осем нарушения. Това е публична информация”.

Осем нарушения (констатации)

Тези осем нарушения по-късно Борисов нарича „констатации” и подготвя министрите си за изяви пред медиите: „Публичното обяснение, че нищо не се е случило… Поне за мен (като публика в случая), ако нищо не се е случило – защо два месеца, после още четири, после още четири, сиреч 300 дни, е поставен на контрол даденият сървър, а той е цялата информационна система на МВР – всички градове, всичко. Че нищо не било източено, че нищо не било подправено, това е работа на прокурорите да го докажат. Бюрото го е констатирало, обаче, в тези осем констатации. Просто, понеже вие отговаряте на въпроси на медиите и участвате в различни предавания, трябва да сте подготвени по въпроса”.

След това премиерът обяснява какво се пази в масивите на МВР и колко лесно може да се посегне на тези данни: „Може да е на пръв поглед много наивно. И обясненията звучат много наивно. Не знаем кой е и какво, когато безконтролно се пипа един сървър в една регионална дирекция, а те са обиколили много градове. Там в масивите са всички данни – дали, примерно, някой като малък се е бил някъде или каквото и да е друго. Сиреч, криминалните регистрации, които не се отразяват в съдебните регистрации – има малка разлика. Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби, или си обрал бостан ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано”.

Какво е търсено в масивите на МВР?

Вътрешният министър, който си вади изводи след наводненията, и този път е в търсене на поуки: „...важното е тук да не замитаме всичко под килима и след три дни никой да не си спомня за това, а да видим какъв е системният проблем и в бъдеще да не се допускат подобни нарушения на Закона за СРС”.

„Проблемите са, без да е необходимо да изнасям класифицирана информация, огромни и утре след обяд ще бъда специално изслушван с доц. Бойко Рашков на заседание на Комисията за контрол над специалните разузнавателни средства в Народното събрание. Дано да не се влиза в самоцелно политическо противопоставяне. Няма нужда от обвинения едни към други, но тази тема – СРС, трябва да се разгледа в дълбочина, да се огледа законодателството. Един закон от 97 година отговаря ли на съвременните представи за специални разузнавателни средства в този дигитален свят, в който живеем? Огромни пробойни има в законодателството и този случай го доказва. Този, който иска СРС, на какво основание пише някакви факти в мотивите си? Ето това дело ще покаже на обществеността как се пишат фалшиви мотиви”, продължава Вучков.

По думите му така е отворена една врата към цялата информационна база на МВР: „Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това се констатира не от мен, защото има атаки, гледам в последно време медийни и към мен персонално. Аз изчаках доклада на Бюрото за контрол на СРС, който в понеделник ми беше представен и той изцяло потвърждава нашите притеснения от преди два месеца. И затова трябва да си извлечем поуки, ако трябва да променяме закона, и в същото време истината да се установи докрай какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР. А не това да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи?”.

Притеснени

Премиерът Бойко Борисов е притеснен: „Ние, повтарям, не търсим скандал, а търсим това да не се повтаря и всъщност, дай, Боже, да няма нищо. Но притеснението ни от това, което съм прочел, че действително са…, не мога да кажа дори какво е правено, защото служителите, които са отивали, са оставали… Примерно отиват в Бургас, или в Шумен, или на друго място, осигурява им се достъп до сървъра, никой не ги наблюдава, никой не ги контролира какво правят, как го правят, къде го носят, как са го занесли – в архивите на делото няма констатации. С една дума, всичко това е правено, правено, правено и накрая – в архива. Примерно, ако МВР иска да ползва нещо от тази проверка, за която 300 дни са харчени пари, няма нищо. Нали така?”.

Христо Иванов обещава да съдейства и още утре да запознае ВСС с изводите на доклада на Бюрото. Борисов пита: „Съветът може ли да покани, примерно, това Бюро да ги изслуша?”, Иванов отговаря положително. Накрая премиерът препоръчва: „Разчепкайте го и го вижте. Ние само можем да ви препоръчаме като абсолютно независим орган”.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"