Спешно трябва е да се прекрати източникът на бежанската вълна, а това е процес от дестабилизираните държави в Африка и арабския свят. Големите началници в света трябва да седнат и решат проблема. За това настоя премиерът Бойко Борисов.

„Това не е в нашите възможности, ние понасяме само последствията и те ще бъдат все по-тежки”, подчерта Борисов по повод имигрантската вълна. „Европа е потърпевша и аз казах, че имигрантите не отиват нито в САЩ, нито в Русия, идват в Европа”, допълни той.

Според премира ако не се реши проблемът в Сирия и арабския свят, няма как да се спре бежанската вълна и нищо добро не очаква Европа. „Едно от основните правила в Европейския съюз е свободното движение на хора, но в момента редица държави строят огради. Ние сме външна граница на ЕС, а нагоре от нас защо строят огради”, попита премиерът, въпреки че България също построи ограда срещу имигрантите.

„Тези хора не бягат от добро, те бягат, защото зад тях режат глави. С оградите се връщаме 25 години назад. Прословутата солидарност на Европа няма да издържи, защото тези хора трябва да се обгрижват, а това е голямо изпитание за европейските държави. Европейската народна партия трябва да направи политиката, която ние в последствие да отстояваме”, каза още Бойко Борисов.

Той съобщи, че е командировал нови 80 полицая на границата и се оплака, че България дава много пари за опазването на границите си.

„Това са пари, пари, които ежедневно даваме. 30 милиона дадохме за ограждения - пари, които могат да бъдат вложени другаде. Въпросът не е дали ЕС ще ни даде 20, 30 или 50 милиона повече, но не е и това въпросът за Европа. Тези бежанци и хора ще останат тук, остават в Европа и за тях трябва да се мисли - за работни места, за обучението на тези деца, които идват. Това е огромен демографски проблем. Затова трябва да се реши кардинално”, заяви премиерът.

За камиона, задържан в Австрия, в който загинаха 71 имигранти и за това бяха обвинени четирима българи, Борисов посочи, че ДАНС е помогнала на унгарските служби със залавянето на трафикантите.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия