„Видяхте ли при код „червено” в Ню Йорк – нито кола, нито човек на улицата. Нито кола, нито човек! При код „червено” в Монтанско цяла нощ вадихме автомобили на хора, които решили, че могат да минават през преспите при затворен път. Така че, макар и бавно, все пак моите наблюдения са, че започват хората да обръщат внимание като им се каже „жълто”, „червено” и т. н. Но направи ми впечатление в Ню Йорк – разчистиха веднага и пътища, и всичко, защото няма коли, няма кой да пречи, няма паркирали, няма задръстени, около които да са станали преспи. Така че всичко си има и своите последствия от глупостта”. Това обобщение, видимо впечатлен, е направил министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета, показва стенограмата от него.

Темата за държавната реакция при бедствия е широко разгърната и в нея се включват всички засегнати ресорни министри, които докладват своите изводи на премиера.

„Нямаме тема”

Започва екоминистърт Ивелина Василева, която обобщава резултатите от разпоредената на 1 декември м.г. от МС проверка за изясняване собствеността на язовирите, за да стане ясно кой ги контролира.

По думите й от 268, които в началото на мандата на настоящия кабинет са били с неопределена собственост, сега само 15 са с неясна такава. Контролът върху тях се упражнява от областните управители, обяснява Василева.

„По темата „неизяснена собственост на язовир” нямаме тема”, заключва Борисов след експозето на екоминистъра.

Изводите на Вучков

Следва вътрешният министър Веселин Вучков, който изважда няколко извода от ситуацията през последните дни. На първо място той посочва по-мащабната превантивна евакуация, която била приета от хората „с разбиране”.

Вучков е установил още, че масово липсват застраховки на домашно имущество и дава личен пример с възрастна жена, чиято къща пострадала най-много в Берковица през септември, но се „измъкнала” с най-малко щети заради застраховката. ”Просто трябва да стимулираме хората да си правят застраховки”, казва министърът.

Третият извод на Вучков е, че трябва да се насочат средства към междуведомствената комисия, която той оглавява като „пръв сред равни”: „Тази комисия има за цел да възстановява преди всичко публична инфраструктура – държавна или общинска. Това е смисълът от създаването на тази комисия, а не толкова да възмездява разрушения върху частни постройки”. По думите му годишният бюджет на тази комисия е 70 млн. лв., а внесените искания в нея са за нас 410 млн. лв.

За възрастта на гората

Вицепремиерът Томислав Дончев се включва с „принципен коментар”, в който призовава анализ каква част от пораженията се дължат на стихиите на природата и каква – на стихиите на човешката грешка. Тук той даде за пример незаконната сеч, незаконните постройки, лошото стопанисване на язовири – случаи, по които има 17 досъдебни производства.

„Ако погледнем статистиката, площта на гората в България се увеличава, само че възрастта й пада. Възрастта й пада, гората става все по-млада, говорим за млади дървета, които нямат същата възможност като старата гора да абсорбират вода и да задържат водни количества. Трябва да се преосмисли изобщо държавното управление и регулацията в редица сфери, ако говорим за превенция”, смята Дончев.

И допълва: „Ако имаме колективна отговорност, това е като колективен брак, в който участват трима-четирима души и не е ясно кой за какво е отговорен. Няма да имаме прогрес по темата, ако не е ясно кое ведомство точно за какво отговаря. Това включва всичко – от горите, достигайки до язовирите”.

Пълна мобилизация

Регионалният министър Лиляна Павлова припомня, че миналия месец е бил утвърден механизъм за фонда за солидарност и как България да кандидатства. Тя обявява, че има осем седмици, в които областните управители да опишат подробно щетите на междуведомствената комисия, тя да ги одобри, след което да ги препрати на регионалното министерство и то да кандидатства. „Но тук трябва пълната мобилизация”, призовава Павлова.

Борисов подкрепя: „Разбрах те. Една заповед от мое име за дата областните управители на засегнатите области да дойдат тук, да им поставим триседмичен срок, за да имаме време да влезем в осемседмичния”.

Готови да съдействат

Правосъдният министър Христо Иванов припомня, че е разпоредил на директорите на затворите и местата за лишаване на свобода да се свържат с кметовете и областните управители на засегнатите места и ако има нужда, затворници да се включат в разчистването.

„Чудесно, те като работят им се води два за три”, отговаря премиерът.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също засвидетелства готовност за съдействие при нужда и дава за пример помощта, оказана от военните в Смолян и Попово.

Децата не са подготвени

Образователният министър Тодор Танев се включва, споделяйки притеснението си, че учениците не са подготвени да реагират при бедствия и аварии.

„Затова се обръщам към всички колеги тук, които чувстват, че могат да помогнат, за създаването на по-адекватна документация и съответно мерки. Нека да бъдат така добри да се обадят в рамките на няколко дена преди следващия Министерски съвет, за да може да направим необходимото да не се случи нещо с децата. Това е повече от застраховка”, казва Танев.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите