Желанието за предсрочни избори на ДПС, което бе обявено от лидера Лютви Местан тази сутрин, намери своя прочит и сред други политици. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира новината през собствената си логика.

„Като се говори за плавен преход от г-н Местан, мога да разчета така думите – той съзнава, че не е логично партията победителка на всички избори досега и за български парламент, и за европарламент, да е извън управлението”, заяви той. По думите му „БСП иска на всяка цена да управлява, „Атака” иска да е на всяка цена в парламента, а ДПС не иска да бъде завлечена от тях в канала”.

Пиенето на кафе, което през последните месеци се превърна в символ на политически договорки, бе намесено и днес. Местан обяви, че „сега е време за кафе”, а Борисов похвали номинацията на ДПС за нов министър на околната среда и водите, което само по себе си е проява на готовност за разговори. „Не го познавам. Впечатляващо му е СV-то от това, което чух снощи по телевизията. Кой от тях имаше някакъв опит? Чобанов какъв опит има? Стойнев какъв опит има? Докараха всичко до просешка тояга. Нямат опит. Единственият опитен там беше Станишев и трябваше да стане премиер и да си носи политическата отговорност”, каза Борисов.

Той продължи ироничния си тон по отношение на лидера на социалистите, предлагайки да се внесе закон, в който на фамилия Станишев да се определи пожизнен пост – „висок, царствен за вечни времена”. „ГЕРБ ще го (закона – бел. ред.) подкрепи да намерим длъжност на това момче да мирне, защото не може да стане в партията си пръв. Не може да спечели избори, а иска да е пръв в държавата.

Само за да ни освободи от тежестта си всеки ден да се занимаваме с касиране на избори, с подобни смехотворни твърдения от тяхна страна, съм готов да подкрепя закон за пожизнено за фамилията място, да им се даде резиденция и да си живеят царски”, обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да премине и по други належащи въпроси с коментари, съдържащи познати вече твърдения. „Към момента пасивът в държавата е огромен, дефицитът е огромен, затова те искат отново да теглят нови заеми, докато избягат. След като избягат, да казват – ние, помните ли, нещо увеличавахме(...) Това не е честно към следващото правителство”, каза Борисов по темата за финансовото състояние на държават.

По-късно през деня на пресконференция Борисов продължи, обявявайки, че ДПС, а не БСП е партията мандатоносител. Той настоя „още от утре” да започнат консултации при президента кога да бъдат предсрочните избори. Забавянето, според него, щяло да позволи на настоящите управляващи да вземат заема от 3 млрд. лева. Вариант избори ноември-декември щял да бъде пагубен за държавата.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство