Три варианта пред Народното събрание очерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии, за да вземем общо решение, кой вариант ще изберем", заяви той в речта си от трибуната при откриването на 43-ия парламент.

Борисов обяви, че е готов да оглави правителство с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, което може да бъде с кратък мандат, до следващата година, когато да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с местните.

Вторият вариант е двугодишен мандат и избори "2 в 1" – парламентарни и президентски.

Третият - да се тръгне на четиригодишен мандат и след две години и половина "няма да се кандидатирам за президент. Казвам го от трибуната, за да не се спекулира повече с това", добави Борисов.

"Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта и затова ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант да изберем. Готов съм да нося пълната отговорност. Ясно ми е, че това може да е пагубно за партията, но по-пагубно ще бъде да отидем пак на избори", заяви още той.

Ако участват и други политически сили в правителството, то ще бъде по-стабилно, продължи Борисов, който влезе в ролята на обединител на нацията.

"Има и друг вариант – да приема предложението на РБ да не съм премиер. Тогава не знам дали ще можем да контролираме дори министрите от ГЕРБ", каза Борисов.

Решението ще бъде взето до ден-два, когато той ще покани на среща лидерите на останалите седем партии.

"С това завършвам, защото всяко друго нещо, което кажа, би могло да торпилира крехкия мир", каза лидерът на най-голямата политическа сила, преди да напусне трибуната.

"Има много сметки, игрички, тънки планове, аз няма да се вкарвам с тях, президентските  избори въобще не влизат в моите планове", заключи Бойко Борисов.