България подкрепя продължаване на преговорния процес между Турция и Европейския съюз. Това става ясно от стенограма от днешното правителствено заседание, разпространена от пресслужбата на МС.

Преди дни австрийският външен министър Себастиан Курц заяви в интервю за „Шпигел”, че неговата страна, Холандия и България настояват за спиране на преговорите с Анкара заради масовите арести на учени, магистрати, опозиционни политици и журналисти след опита за преврат.

„Австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна”, заявява Борисов.

Той е категоричен, че „споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм” за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие на отношенията между страните.

Пред министрите премиерът посочва и че 140 афганистански граждани вече доброволно са напуснали България, а документите на други 200 се обработват от посолството на страната в София.