Премиерът Бойко Борисов поиска драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя. Той определи като недостатъчни предлаганите от МВР законови промени за прекратяване на нарушенията, водещи до тежки пътни инциденти, и настоя до понеделник да му бъде представен проект с много по-сурови мерки.

"Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата", констатира по време на правителственото заседание Борисов.

Той е категоричен, че "не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство". По думите му войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България.

Снимка: bTV

"Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити. Всяка година! Десет хиляди инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Пази Боже! Хиляда убити! Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо”, пита гневно премиерът.

Хващаш го без книжка или пиян - взимаш му колата!

Той препоръча да се включат мерки като незабавно задържане на автомобила на извършилия груби нарушения, като например шофиране в пияно състояние, без книжка или при участие в гонки, и механизъм за бързо налагане на наказание.

"Не може да го хващаш без книжка и да не му се конфискува колата и то за една година. Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага", нарежда министър-председателят.

"И трябва държавата да стъпи – за алкохол, за каране без книжка, за тези гонки – прибираш колата веднага и след това тежки глоби и всичко останало. Това не направите ли, считайте, че всичко друго е палиативно", продължава Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочва, че с прибирането на колата може да има проблем доколко е конституционен такъв текст, но със свалянето на номерата според него няма да има проблем.

„Като му свалиш номерата, той ще кара без номера. Моторите ги карат без номера, Дончев. Тях не ги интересува това”, отговаря обаче Борисов.

Опасенията на Дончев, че такъв текст може да падне впоследствие, срещат острата реакция на Борисов.

„Те и конституционните съдии имат деца, и те имат семейства, и те гледат какво става. Като падне текстът – да се оправят други. Аз казвам как може единствено. В момента не се ли стъпи с такъв тежък рестриктивен закон – няма оправяне. Не може МВР да ми дава справка, че от една седмица проверка три хиляди души карат без книжка! Това означава, че са триста хиляди, сигурно, които карат без книжка, щом само проверените са три хиляди или хиляда”, посочва премиерът.

„Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално. Всяка сутрин помитат мантинелите. Виждате всеки ден – хиляди, хиляди километри подменихме мантинели и няма спирка. Чисто нови слагаме, на другата сутрин на пет места на Южната дъга – смазани”, възмущава се още премиерът.

„С добро правихме, правихме – не става. След като не става – слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 Поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На Жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази”, предлага Борисов.

"Как българите, като излязат на Запад, спазват всеки знак и всяка скорост, не смее да превиши никъде?! Защо? Защото знае, че санкцията идва веднага. А тук – щяла да те снима камера, фиш ще дойде след един месец, той е забравил да плати, замине", отбелязва Борисов.

"Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Като напълним двора на Жандармерията с ферарита и Поршета...", заканва се още премиерът.