Апелирам към министър-председателя и към ГЕРБ като цяло, към ръководството, да седнат, да си прочетат отново Конституцията и законите на страната. С този коментар и президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов се включи в задочната дискусия между управляващи и БСП по отношение на предложения от „червените” референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

Преди ден този индиректен разговор бе подхванат от премиера Бойко Борисов и лидера на социалистите Сергей Станишев. Борисов заяви, че принципно подкрепя референдума, но той е много скъп и би трябвало да се проведе догодина, заедно с парламентарните избори. Станишев на свой ред контрира, че за допитването си има определен ред и срок, като премиерът няма нищо общо с тези решения.

Днес Първанов от своя страна подчерта, че Борисов и партията му правят „безразборни коментари, нямащи нищо общо със законите относно насрочването на самия референдум”. Той трябвало да се проведе в определени срокове, които не могат да бъдат отлагани във времето до изборите, както предлагал Борисов, допълни още бившият държавен глава.

„Трябва да се препоръча настойчиво на министър-председателя да спре публикуването на стенограмите от заседанията на Министерски съвет, защото не представят него и екипа му в добра светлина. Това, което прочетох вчера, за мен е първо един правен хаос”, каза пред журналисти Георги Първанов.

Социалистът допълни, че преди време точно той предложил да се организира вот „три в едно” – двата избора през 2011 г. за президент и местна власт, референдумът, за да може да се спести ресурс.

„Но не може вечно да спестяваме от демокрацията. По тази логика, министър-председателят може утре да поиска да няма избори, защото за изборите също се разходват едни или други средства. Това е от правна гледна точка”, каза още Георги Първанов.

Преди дни от Коалиция за България внесоха в парламента подписка с над 700 000 имена на българи, желаещи да се проведе референдум по спорното решение за бъдещето на втората атомна централа в страната.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови