България и Гърция трябва заедно да отстояват интереса си по този проблем пред Европейския съвет. Около тази позиция се обединиха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега в оставка Алексис Ципрас, които проведоха телефонен разговор днес, съобщават от правителствената пресслужба.

Припомняме, безпрецедентна бежанска вълна преминава през Гърция към Македония, Сърбия и Унгария. Западните ни съседи вече бият тревога, а заради опасността нелегалните имигранти да се насочат към България, властта разпореди засилване на охраната на границата с включване на армията.

Българският министър-председател е напомнил за тристранното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, подписано преди около два месеца в София между нашата страна, Гърция и Турция, което е било добра основа за повече координация и съвместна работа.

Борисов и Ципрас са обсъдили още газовата свързаност между двете страни, както и необходимостта от ускореното изграждане на интерконектори.

По отношение на подадената от лидера на СИРИЗА оставка, българският премиер е изразил надежда, че Гърция ще постигне така необходимата й стабилност.