Не може всяка година да се искат допълнително 300-400 млн. лв. за здравеопазване, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Здравната реформа: бизнес диагноза", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

Той обяви, че в здравната система ежегодно се дават 8 милиарда лева - публични и частни средства. Ако трябва, ще дам още 8 милиарда, защото здравето няма цена, добави Борисов и посочи, че е готов "да отреже от магистралите, само и само гражданите да са доволни от здравеопазването".

Борисов посочи, че в момента се извършват 10-процентни съкращения на разходите в министерствата и на този фон НЗОК няма как да иска пари.

Борисов обяви пълна подкрепа за здравния министър Петър Москов и предупреди ръководството на Здравната каса "да си направят добре разчетите".

Премиерът заяви, че ще се видят възможностите предложенията за промени в Касата, които министър Москов предложи, но от здравната комисия отхвърлиха, да бъдат вкарани отново, и призова за подкрепа от другите партии и от бизнеса за реформата.

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна заяви, че има реален риск здравната система в края на годината да изпита затруднения във финансовото си състояние. Горанов представи данни, според които през 2009 здравните разходи са в размер на 2,6 млрд, докато през 2014-а те са нараснали до 4 милиарда. Това е увеличение с 30-40 процента. Според Владислав Горанов недостигът в НЗОК за 2015-а ще е около 200 милиона лева.

Финансовият министър определи случващото се в здравната система като "състояние на свободно падане". Той заяви, че "сметката не излиза" и че подкрепя реформата на Москов.

Предложение от Москов: Държавните служители с високи заплати сами да си плащат здравните осигуровки

Държавните служители с високи заплати да плащат сами здравните си осигуровки, ще предложи здравното министерство, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов.

По думите му това предложение ще засегне държавните служители, които получават повече от две минимални работни заплати. Идеята предстои да бъде обсъдена с работодатели и синдикати.

Ако тя се осъществи, само от Министерството на здравеопазванвето ще се спестят 1,5-1,7 млн. лв., пресметна Москов.