Бойко Борисов дръпна шалтера, това е краят на ядрената енергетика на България. Това мнение изказа президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по време на среща със съпартийци по повод отказа на правителството от проекта АЕЦ „Белене”.

Първанов направи уточнението, че решението за ядрената централа е пагубно за българската енергетика при условие, че няма друго управление, което да възобнови проекта.

„От това ще загубим милиарди левове инвестиции, ще загубим възможност за развитие на много съпътстващи производства. Една ядрена централа означава много сигурност, която ние ще загубим”, допълни политикът.

Предшественикът на Росен Плевнелиев разкритикува остро намерението на властта да се пренасочи реакторът от „Белене” към АЕЦ "Козлодуй" и определи целия план като „голяма каша, която идва да покаже, че е налице едно слабо управление, което не разбира добре приоритетите на страната и не инвестира в тях”.

„Преди броени дни Борисов каза, че руско-българска централа няма да строи. Аз питам, ако реакторът се премести, той по-малко руски ли ще бъде”, изтъкна Първанов. И изказа предположение, че преместването на мощностите в Козлодуй ще отнеме поне 10-15 години, а дотогава съоръжението ще е остаряло и неефективно.

Първанов обеща пред социалистите на срещата, че като лидер на БСП възобновяването на проекта "АЕЦ "Белене" ще оглави списъка му с приоритети по отношение на енергийната политика на България. Бившият държавен глава дори възнамерява да поиска референдум по проекта за нова ядрена централа.

Предложение към опонента

На същата среща с представители на БСП - Оборище Георги Първанов отправи предложение към настоящия лидер на партията Сергей Станишев - заедно да се срещат с партийните организации на местно ниво, докато тече битката за ръководния пост в БСП.

Според Първанов много от структурите на социалистическата формация не искат да разговарят с двамата претенди за лидерския пост поотделно. Експрезидентът каза, че е разговарял за последно със Станишев на 3 март.

„Аз съм готов навсякъде, където ходя, да идва с мен и Станишев. Така ще има повече идеи, които да бъдат обосновани”, каза Първанов. И обеща всяка седмица да изненадва медиите с поне две новини.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови