БСП се страхува от предсрочни избори, смята премиерът Бойко Борисов. По думите му "страхът им от ГЕРБ е толкова голям, че те си правят конгреса като говорят за ГЕРБ". 

След като вчера сравни форума на социалистите с карнавала в Габрово, днес Борисов го окачестви като "забавен”.

„Това са хората, които доказаха, че освен да купуват избори в Сливен, могат да си правят конгреса както искат - не споменаха „Атака”, ДПС, Синята коалиция. Не направиха анализ на партията си”, каза Борисов.

Той определи шествието срещу спирането на АЕЦ "Белене" като "връх на популизма", който направили от БСП. И допълни, че за липсата на втора атомна централа днес единственият виновник е Станишев. "Ние сега, с толкова усилия, успяхме да платим 50 млн. от БЕХ по кредита за АЕЦ „Белене”, който е от порядъка на 500 млн. лева, половин милиард кредит и да го отложим с пет години, защото иначе щяхме да фалираме държавата от техните заеми, глупави", отсече правителственият ръководител.

Борисов апелира към "сестринските" партии в център-дясно да заявяват, че ДПС и БСП са им противници, а не само ГЕРБ. "Първанов разбра, че машината за купуване на гласове може да се превърне в машина за купуване на делегати. На конгреса си личи страхът от ГЕРБ. Не си направиха анализ – защо са загубили изборите, макар че са купували гласове. ГЕРБ не сме толкова страшни", каза още Борисов.

Според него след конгреса червените щели да „станат по-нормални”. Министър-председателят поздрави Станишев за избора му като председател на Националния съвет на партията.

„Действително вече може да се каже, че Сергей Станишев е заслужил председател на БСП. Владее всички апаратни игри перфектно. Да можеш така да омачкаш такъв апаратчик като Първанов и да го поставиш накрая на колене да си подаде оставката, ашколсун – много добре се е развило това момче”, каза Бойко Борисов.

И продължи с „похвалите” по адрес на партията-столетница. „Като гледах новините снощи, толкова спящи другари и другарки на едно място не съм виждал. Ама то спят, ама то хъркат, ама то се излегнали, ама то мъка голяма. И уж защитават, а те спят. Нали ги гледах – смях! Едните спят, а другите ходят и ми гледат снимката. Това ли беше конгресът – милите”, обрисува форума на социалистите през погледа си Борисов.

Само ГЕРБ и ДПС били готови за избори

"Как може човек, който мирише на джибри, да му мирише на избори?", попита премиерът в коментар на вчерашните думи на лидера на ДПС Ахмед Доган, че много му мирише на предсрочни избори заради лошото управление на ГЕРБ.

„Доган ни подтиква към предсрочни избори. Но първо ще построим магистрали, археология и догодина ще отидем на избори. Ние не сме заради властта на власт. Правим и искаме да оставим нещо за народа", каза Борисов и допълни, че към момента само неговата партия и тази на Доган били готови за избори.

Във връзка с това, че в събота Цвета Караянчева не беше допусната на трибуната в Джебел, за да поздрави хората по време на възпоменателен митинг, Борисов каза: „Жалко, че бях на други места. Иначе щях да отида в Джебел. Как може народен представител да не бъде допуснат”. 

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови