България е затворила границата за нелегални имигранти. Всеки, който иска да премине по начин, установен от закона, ще бъде пропускан, иначе не. Това каза в Созопол премиерът Бойко Борисов.

Той коментира и ситуацията край Одрин, където снощи стотици хора тръгнаха към българската граница и бяха спрени от силите на реда и войници. Премиерът отбеляза, че няма човек, на който да му е спокойно като гледа какво става с бежанската криза.

„Жандармерия и полиция държат на над 40 километра от границата ни бежанците и не ги пускат, преминават само коли и камиони. На място е и главният секретар на МВР, който днес ще се срещне с турския премиер”, добави още Борисов.

Той заяви, че е изпратил на границата и вътрешния министър Румяна Бъчварова. „В сряда имаме извънреден съвет. Не е нищо добро това, за да кажа спокоен съм и да успокояваме хората. Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира”, каза още премиерът.

Да помогне ли България на мигрантите да преминат през нейна територия на път за Западна Европа?

В отговор на журналистически въпрос, Борисов заяви, че „строителството на огради по границите няма да реши проблема с бежанците”. По думите му съоръженията се нуждаят от сериозна охрана, а освен това основната им функция е да ограничават достъпа на мигранти до по-трудно достъпните райони.

Подкрепления за "Капитан Андреево"

Служители на дирекцията "Жандармерия" в МВР и на Областната дирекция на полицията в Хасково се включват в охраната на българско-турската граница и на ГКПП "Капитан Андреево" в помощ на граничните полицаи.

Мярката се предприема за противодействие на незаконната миграция, съобщи пред БТА директорът на Областната дирекция на полицията в Хасково комисар Ангел Цанков, който е на граничния пункт.

В подкрепа на "Гранична полиция" са командировани около 20 жандармеристи от страната с четири специализирани автомобила и 15 полицаи от областната дирекция със седем автомобила.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия